SEGRE

TRIBUNALS

El Suprem debat ja per segon dia sobre l'impost de les hipoteques

El ple podria allargar-se durant tota la jornada

El Supremo debate ya por segundo día sobre el impuesto de las hipotecas

El Supremo debate ya por segundo día sobre el impuesto de las hipotecasEFE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha reprès aquest dimarts el ple en el qual estudia si ratifica que és la banca la que ha d’abonar l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) en la firma d’una hipoteca, en una segona sessió en la qual podria conèixer-se la decisió definitiva.

Segons han informat fonts jurídiques, les 10:00 hores, els 28 magistrats encarregats d’aclarir, matisar o revisar el "gir radical" de la doctrina coneguda el passat 18 d’octubre han reprès la seua tasca després de les vuit hores de trobada d’ahir, únicament interrompudes per a la pausa del dinar.

Encara que inicialment estava previst que el ple fos compost de 31 jutges, tres han acabat per absentar-se: Rafael Fernández Valverde, en estar de viatge; Segundo Menéndez, per trobar-se amb la Junta Electoral Central; i Octavio Herrero, que va demanar d’apartar-se de la deliberació per motius personals.

A diferència de l’última jornada, en la que van dedicar pràcticament la meitat de la sessió a dilucidar la competència per avaluar els tres recursos de cassació -de les sentències dels quals seran ponents Nicolás Maurandi i Francisco José Navarro-, la d’avui prosseguirà directament amb els arguments sobre aquests.

Previsiblement i atesa la disparitat de criteris dels seus integrants, la reunió, convocada pel president de la sala, Luis María Díez-Picazo menys de 24 hores després que es donés a conèixer el canvi de doctrina de l’alt tribunal respecte al gravamen, podria allargar-se durant tot el dia.

El rerefons de l’assumpte és valorar i ratificar si efectivament han de ser les entitats les que paguin l’impost d’actes jurídics documentats de les hipoteques, i de ser així, des de quan.

I és que, ja que prescriu, a efectes fiscals, als quatre anys, podrien reclamar tots aquells que hagin subscrit un préstec hipotecari en aquell termini.

L’agència de mesurament de riscos Moody’s creu que el més probable és que la banca acabi pagant només a partir d’ara l’impost per la firma d’hipoteques, però en cas que la retroactivitat s’ampliés fins el 2014, la factura ascendiria a 2.300 milions d’euros.

Després de conèixer la primera de les tres sentències que van donar la raó al client, els bancs van perdre, en una sola jornada, més de 5.500 milions de capitalització en Borsa.

Encara que en la sessió d’ahir gairebé la totalitat del sector, a excepció de Santander, van registrar pujades, confiats en un fallo menys agressiu de l’esperat, la tensió s’ha deixat notar aquest matí en l’obertura, quan els retrocessos dels valors bancaris han portat l’IBEX 35 a perdre els 9.000 punts.

Les associacions de consumidors, per la seua part, confien que el Suprem mantingui la decisió que sigui el banc el que faci front als actes jurídics documentats, que si bé depèn de la quantia de la hipoteca i de la comunitat autònoma, va entre el 0,5 % i l’1,5 % de la compravenda.

tracking