SEGRE

Cas Bárcenas

El judici per la caixa 'b' del PP comença pendent de més 'confessions' de Bárcenas

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, assegut al banc dels acusats durant la primera sessió del judici sobre la caixa 'b' del PP a l'Audiència Nacional.

El judici per la caixa 'b' del PP comença aquest dilluns pendent de més 'confessions' de Bárcenas

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El judici per la presumpta caixa 'b' del PP comença aquest dilluns pendent de si l’extresorer del PP, Luís Bárcenas, farà més 'confessions’ sobre com es finançava el que va ser "el seu partit", després que remetés un escrit a la Fiscalia d’Anticorrupció revelant que moltes de les donacions d’empresaris que va rebre la formació política van ser a canvi d’adjudicacions públiques.

La vista oral se centrarà en si el PP va destinar fons procedents de la presumpta caixa 'b' per pagar la reforma de la seua seu nacional al carrer Génova de Madrid i no en les donacions anotades als denominats 'papers de Bárcenas', la investigació dels quals es desenvolupa al Jutjat Central d’Instrucció número 5.

El judici, que porta pendent de celebració gairebé sis anys des que l’exjutge de l'Audiència Nacional José de la Mata acordés l’obertura del judici oral, s’iniciarà marcat per l’escrit de Bárcenas, que es va donar a conèixer fa pocs dies i que per a la Fiscalia Anticorrupció "no té gran valor si l’extresorer no aporta proves d'allò que allà afirma", han apuntat fonts fiscals.

En aquest cas, el Ministeri Públic demana uns altres cinc anys de presó per a Bárcenas, que s’acumularien a la condemna de 29 anys de presó i un mes que ja està complint per la primera època de la trama Gürtel.

Bárcenas, que ha canviat la seua estratègia de defensa i reafirma la seua disposició a col·laborar amb la Justícia, assegura que "des de l’any 1982 va existir institucionalitzat un sistema de finançament del Partit Popular amb percepcions en B que es realitzaven a través de donatius".

D'aquesta manera, en l’esmentat escrit indica que el llavors tresorer del partit, Álvaro Lapuerta, era l’encarregat de rebre i gestionar aquests fons que es guardaven en una caixa forta. En aquest punt, Bárcenas ha precisat un matís respecte al que va declarar en el judici de la Gürtel.

COMISSIONS FINALISTES

Durant la fase inicial de la investigació, en la que va denominar a la caixa 'b' com a "comptabilitat extracomptable", va destacar que els donatius "no tenien caràcter finalista" (és a dir, no estaven dirigides a obtenir determinades adjudicacions), sinó que els empresaris feien aquestes aportacions econòmiques per tal de "donar un cop de mà als partits polítics". Ara, però, aclareix que "és cert que la immensa majoria d’aquests donatius" no tenien naturalesa finalista, però que alguns casos sí.

Afegeix al document enviat al Ministeri Públic que "de totes aquestes actuacions era perfectament coneixedor el senyor Mariano Rajoy". "Fins al punt que a començaments de 2009, vam tenir una reunió al seu despatx, en el qual vaig mostrar els papers d’aquesta comptabilitat B, etzibant-me que com podia continuar conservant tota aquesta documentació comprometedora, que va acabar, personalment, destruint-la a la màquina destructora de papers, sense saber que jo guardava còpia d’aquesta documentació," relata Bárcenas.

A més, acusa Rajoy, als exministres María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes (exsecretaris generals del partit), Federico Trillo, Rodrigo Rato; l’expresident del Senado Pío García Escuder i l’exdiputat Jaime Ignacio del Burgo d’haver rebut "complements salarials". Tots ells estan citats a declarar com a testimonis en el judici, tot i que que el tribunal encara no ha fixat data.

ENREGISTRAMENT DE LAPUERTA PARLANT SOBRE RAJOY

Bárcenas també apunta a l’existència d’un enregistrament en el qual Lapuerta comenta amb una persona de confiança "sobre les entregues en metàl·lic que es realitzaven mensualment aquests membres del Partit Popular, en el qual s’esmentava entre altres, expressament, a Mariano Rajoy".

Fonts de la defensa de Bárcenas consultades no han precisat si durant la celebració del judici o en el marc d’altres investigacions relacionades amb el presumpte finançament irregular del partit s’aportarà aquesta cinta o facilitarà al tribunal la manera d’accedir-hi. Tampoc no han aclarit si s’entregaran les proves que reclama Anticorrupció.

En qualsevol cas, l’extresorer subratlla en el seu escrit remès a la Fiscalia setmanes abans de l’inici del judici de la caixa 'b' del PP que "gran part" de la documentació sobre la comptabilitat paral·lela de què disposava "ha estat sostreta de l’estudi de la seua dona, quan van entrar a robar en el mateix," fent al·lusió a l’'operació Kitchen'.

PAGAMENT DE LA REFORMA DE LA SEU

Sobre l’assumpte pel qual ara és jutjat, Bárcenas -qui va ser gerent del partit entre 1990 i 2008, any en què va succeir Lapuerta- ha destacat en l’escrit que 900.000 euros pertanyents a la comptabilitat paral·lela van anar a parar a aquestes obres.

Per aquests fets també s’asseurà al banc dels acusats el que fou gerent del PP, Cristóbal Páez -que seguirà les primeres sessions des del seu domicili per videoconferència després de donar positiu en covid-, per a qui Anticorrupció demana un any i mig de presó.

Estarà acompanyat dels socis d’Unifica, Gonzalo Urquijo i Belén García, per a qui el Ministeri Públic sol·licita tres anys i deu mesos per falsedat documental i contra la Hisenda Pública. També serà present l’empleada d’aquesta empresa Laura Montero, per a qui Fiscalía interessa el sobreseïment de la causa, en contra de l’acusació que mantenen les acusacions populars.

En el cas d’Álvaro Lapuerta, estava acusat en aquesta causa, però es va arxivar respecte a ell per "demència sobrevinguda" dos anys abans de morir.

EL PP, DE NOU AL BANC DELS ACUSATS

En referència al PP, l'entitat tornarà a estar davant el tribunal de la Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, com va ocórrer per la primera època de la trama Gürtel, on va ser condemnat com a partícip a títol lucratiu. Aquesta vegada, però, ho farà com a possible responsable civil subsidiari dels presumptes delictes que els altres acusats haurien comès.

El tribunal format pels magistrats José Antonio Mora Alarcón, María Fernanda García i Fernando Andreu té previst celebrar unes 40 sessions que s’allargaran fins maig, un calendari que pot veure’s alterat res més començar a causa del positiu en coronavirus de Páez.

De moment, ha rebutjat suspendre la vista i després del tràmit de qüestions prèvies --el primer que es realitza just abans dels interrogatoris dels acusats-- depenent de les al·legacions de les parts, decidirà com es desenvoluparà la vista oral o si aquesta se suspèn.

AZNAR I RAJOY, ENTRE ELS TESTIMONIS

Després de les declaracions dels acusats, començaran les declaracions dels testimonis, entre qui es troben els expresidents del Govern i exlíders del PP José María Aznar i Mariano Rajoy, les compareixences del qual han estat sol·licitades per les acusacions populars.

En el cas d’Aznar serà la primera vegada que declari a l’Audiència Nacional perquè expliqui què sap sobre la presumpta comptabilitat paral·lela dels 'populars’. Per a Rajoy serà la segona vegada que declari com a testimoni davant del tribunal, ja que en el judici per la primera època de la trama Gürtel ja ho va fer.

En aquella ocasió va afirmar que "mai" va saber res de la presumpta caixa b del PP perquè la seua responsabilitat en el partit eren "polítiques", no comptables. Tanmateix, l’Audiència Nacional va qüestionar la credibilitat del seu testimoni i en la seua sentència va donar per acreditada la comptabilitat paral·lel de la formació política, la qual cosa va provocar la moció de censura contra el Govern de Rajoy.

tracking