SEGRE

Cultura inicia les actuacions per a l’extinció de la Fundación Francisco Franco

Façana principal de la basílica de la vall de Cuelgamuros.EFE/Fernando Villar

Publicado por
efe

Creado:

Actualizado:

El Ministeri de Cultura ha iniciat aquest dijous els tràmits necessaris per a l’extinció de la Fundación Nacional Francisco Franco, en compliment a l’establert en la Llei de Memòria Democràtica, que en últim cas estarà en mans dels jutges.

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha firmat l’inici de les actuacions prèvies dirigides a obtenir informació i elements de judici que motivin l’inici del procediment per instar judicialment l’extinció de la Fundación Francisco Franco.

El ministre, en un vídeo distribuït pel seu departament, explica que acaba de firmar l’inici de les actuacions prèvies en funció de l’article 31 de la Llei de Memòria Democràtica, en el que s’estableix que "es presentarà causa d’extinció quan les fundacions no persegueixin finalitats d’interès general o realitzin activitats contràries al mateix".

"A aquests efectes, es considera contrària a l’interès general l’apologia del franquisme que enalteixi el cop d’Estat i la dictadura o enalteixi els seus dirigents, amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes del cop d’Estat, de la guerra o del franquisme, o incitació directa o indirecta a l’odi o violència contra les mateixes per la seua condició de tals", afegeix l’article llegit pel ministre.

Amb aquesta base jurídica, Cultura sol·licita ara un informe a la Secretaria de Memòria Democràtica sobre "el possible incompliment de la llei per part de l’esmentada fundació", i obre un període de recopilació d’informacions en què participaran també les associacions de memòria, ha explicat.

Una vegada conclosa la instrucció i amb l’informe d’Advocacia de l’Estat, "serà responsabilitat d’aquest Ministeri instar a la Justícia a l’extinció de l’esmentada fundació, tenint els dijous la ultima paraula", subratlla.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking