Explicar-nos la IA
Fa uns mesos vam fer un especial a Vint-i-dos sobre la IA, aquesta intel·ligència artificial de què tothom parla des de fa temps. Dos apunts. El primer és que la IA neix a mitjans dels anys 50 del segle passat, però és ara quan sembla que hi hagi un interès real, gràcies a la innovació tecnològica, de plasmar-la en alguna cosa real que vagi més enllà de la creació d’imatges automàtica. Penso en l’autoconsciència, per exemple.
Segon apunt. Ens vam equivocar pensant que fent un especial sobre IA a Vint-i-dos n’hi hauria prou. No en tindrem prou amb aquell ni amb aquest. Serà un tema recurrent a les tertúlies especialitzades, a les trobades fent el cafè a les empreses –per allò que ens prendrà la feina– i cada cop més a les trobades familiars, per motius similars. En tot cas, hi ha més preguntes que respostes. Moltes preguntes que a més no sembla que tinguin resposta aparent. Hem de fer un exercici d’imaginació per entendre com serà el món del futur i quin paper hi tindrem nosaltres, l’espècie humana. Per això encara falta.
L’estat actual de l’art és que avui la IA s’està desenvolupant en diversos camps. Els seus tentacles cada cop abracen més sectors, i d’això precisament va aquest número. La IA en el món de la consultoria, en la protecció de dades personals, en la investigació del món universitari, en la gestió de recursos, en els àmbits personals o en el comerç electrònic del present.
De tot això parlem en aquest número, que ja avisem que no serà el darrer que versi sobre la IA i la seva implicació en tot el que té a veure amb nosaltres. Per cert, hem de parlar de la portada d’avui. Segurament pensareu que no té cap sentit. I sí que en té. Està feta amb tecnologia IA i malgrat el detall que té, si l’allunyeu prou, hi podreu llegir el missatge amagat.