SEGRE

Emergència climàtica: Cicle de conferències a l'IEI

Cap de Departament de Ciències de l’IEI

Emergència climàtica: Cicle de conferències a l'IEI

Emergència climàtica: Cicle de conferències a l'IEI

Creado:

Actualizado:

L’escalfament global és un fet que ja ningú posa en dubte. El punt de mira està en l’activitat humana i la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, responsables d’aquest escalfament. L’emergència va més enllà de les fronteres nacionals i les solucions s’han de prendre de forma coordinada. Entre els compromisos que es van signar el 2015 a la Cimera del Canvi Climàtic de París figurava l’objectiu d’evitar que l’increment de la temperatura mitjana global superés els 2 ºC respecte dels nivells preindustrials. Un objectiu que està lluny de la seva meta. Conscients d’aquesta preocupació, de la responsabilitat de tots els ciutadans, de la necessitat d’un compromís global per part dels governs i dels qui habitem el planeta; des de l’IEI s’han coordinat tres xerrades amb la veu d’experts.

Cicle de conferències de la Secció de Ciències de l’IEI. 12, 19 i 25 d’abril a les 18.00 h Aula Magna de l’IEI. Entrada gratuïta oberta a tothom

La primera conferència serà d’Érika Meléndez, enginyera civil. Experta en gestió del risc d’inundacions, sistemes d’alerta primerenca, comunicació i planificació d’emergències i recerca d’usuaris per a aplicacions mòbils. També ha col·laborat en la fase de desenvolupament i planificació de diverses propostes H2020 i Horizon Europe i Projecte ANYWHERE. Ens parlarà dels sistemes d’alerta temprana basats en impactes per a l’adaptació al canvi climàtic.

Comptarem també amb el meteoròleg Javier Martín-Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona. Matemàtic i geògraf, especialista en variabilitat pluviomètrica, canvi climàtic, clima urbà i climatologia sinòptica i amb presència activa als mitjans. Martín-Vide aportarà dades sobre els efectes greus o irreversibles per a la vida que l’augment de temperatura ja està produint, així com l’augment de la freqüència, la intensitat i la durada dels riscos o extrems meteorològics.

I finalment, amb la científica Ileana Bladé, doctora en Ciències Atmosfèriques per la Universitat de Washington i professora de la Universitat de Barcelona, especialista en dinàmica atmosfèrica i variabilitat de baixa freqüència. La seva recerca se centra en el canvi climàtic a la regió Mediterrània, les teleconnexions atmosfèriques i la validació dels models de clima. En la seva ponència ens parlarà de la complexitat del Sistema Climàtic i dels cinc components que el conformen, la comprensió del clima i els seus canvis i com les dades indiquen que el planeta s’està escalfant mentre les concentracions de gasos hivernacles augmenten.

Explicarà la teoria física que produeix aquest escalfament i les dades paleoclimàtiques confirmen que, en el passat, els canvis en les concentracions de gasos hivernacle van ser determinants pel clima.

tracking