DEL DRET I DEL RAVÉS
Una hipoteca per a quatre
El gener del 2018, M&S Bank (Anglaterra) treia al mercat la hipoteca per a quatre. Una hipoteca per comprar un habitatge entre amics o germans un cop vist com pot resultar de difícil convertir-se, un sol o en parella, en propietari.
Segons Paul Stokes, cap de productes del banc esmentat, aquest tipus d’hipoteca respon a una necessitat de mercat i és una opció atractiva per a aquells que ja estan compartint pis. La compra de cotxes també pateix canvis. Si fa pocs anys per als joves era una obsessió arribar als 18, per a les noves generacions ha deixat de ser aspiracional. La mobilitat té moltíssimes possibilitats que no passen per tenir un automòbil en propietat i d’aquí se’n deriven nous serveis com les assegurances temporals. Creativitat al poder!
Els nous patrons de consum marquen la pauta i no val posar-s’hi de cul, sinó anticipar-se a quines són les necessitats emergents dels nous consumidors i ser creatius per cobrir-les.
Els centennials, nascuts a partir del 2000, representen un 32% de la població mundial segons Bloomberg i desxifrar les seves necessitats hauria de ser un dels eixos principals de les empreses.
És la primera generació que diferencia l’accés a un servei de la propietat, així que hem de canviar el prisma.
I el canvi de prisma ens endinsa de ple en la intel·ligència artificial i els algoritmes. Tinc seriosos dubtes en si qui decideix les compres són les persones o el machine learning. El “descobriment setmanal” de Spotify, les compres recomanades d’Amazon, el feed de Facebook o els suggeriments de vídeos que ens ofereix YouTube.
La clau per tal que les empreses millorin l’experiència de l’usuari és la predicció. Conèixer les preferències i hàbits de consum i posar-nos-ho en safata de plata.
Una clau que no menja ni dorm i que es millora a si mateixa sense intervenció humana. Gràcies a les dades que els algoritmes van rebent i analitzant, es milloren automàticament sense descans. ¿Són la bèstia negra que ha de destruir molts llocs de treball, o un aliat imprescindible? El mercat laboral es digitalitza i és clar que els avenços tecnològics destruiran llocs de treball, però també en crearan molts de nous. És per això que el model educatiu ha de canviar. D’engolir informació per passar un examen a fomentar la curiositat, la creativitat, el treball en equip, l’esperit crític i l’empatia. La revolució tecnològica ens presenta un entorn laboral en canvi constant que exigeix noves habilitats i que a dia d’avui no s’adquireixen a l’escola.
Els humans no aportem valor fent de robots, aportem valor fent d’humans.