CARTA DEL ALCALDE
Inici de curs a Lleida
Aquesta setmana visitàvem les obres del projecte pilot de Camins Escolars que duem a terme a Cappont. Es tracta d’una iniciativa innovadora que té per objectiu millorar els trajectes que els escolars utilitzen per anar a classe als tres centres educatius del barri: Camps Elisis, Frederic Godàs i Francesco Tonucci.
Volem incrementar la seguretat dels infants així com el confort dels espais urbans d’accés i d’espera davant dels col·legis.
L’actuació, que el Govern de la Paeria estendrà a altres zones escolars de la ciutat, és totalment coherent amb el treball que duem a terme en l’àmbit de l’educació, un enfoc ament que, lògicament, concedeix la màxima importància als equipaments i serveis públics educatius –molts dels quals, a la ciutat, són municipals– però que també té molt present la interrelació dels espais públics amb el món educatiu, l’adequació de la ciutat a totes les activitats educatives que acull i les dinàmiques que generen. L’execució del projecte pilot dels Camins Escolars coincideix amb l’inici, demà, del curs escolar a la ciutat de Lleida, un curs que comença amb les Escoles Bressol Municipals amb una ocupació de més del 95 per cent. Al nivell d’ensenyaments artístics, enguany es graduarà la primera promoció del Grau Professional de Tècniques d’Actuació Teatral, que l’Aula Municipal de Teatre va estrenar l’any passat, i en l’àmbit de col·laboració amb l’FP, la Paeria mantindrà la seva aposta per la Formació Professional Dual, ja que continua com a centre formador per a una cinquantena d’alumnes.
El futur de qualsevol societat demana garantir el coneixement i desenvolupar l’educació en valors en totes les seves vessants. Conscient d’això, la Paeria manté un ferm compromís amb l’educació des d’un punt de vista integral, donant suport a totes les etapes del sistema educatiu, mantenint programes i serveis, creant-ne de nous i, molt especialment, vetllant pel perfil social de l’oferta educativa municipal.
Una ciutat mai no pot donar per acabat el seu projecte educatiu. Lleida té aspiracions que vol fer realitat en un futur pròxim, com els estudis superiors de teatre, a l’Aula Municipal, i els estudis superiors, al Conservatori, que també dirigeix la Paeria. I no deixem de reivindicar que es recuperin les aportacions de la Generalitat als serveis educatius del conjunt dels Ajuntaments catalans. Són un puntal de l’educació pública del nostre país i, en consonància amb això, han de recuperar el suport que havien tingut. Pel que fa a actuacions més puntuals però igualment importants, demanem que la Generalitat agilitzi al màxim la construcció del nou accés a les escoles Alba –una vegada la Paeria ja va fer les obres de l’aparcament– i torni a prioritzar les inversions en educació com el nou edifici de l’Escola de Pinyana i els Instituts pendents.
L’Ajuntament de Lleida, que des del gener encapçala la Xarxa de Ciutats Educadores per a tot l’Estat, manté el seu compromís amb l’educació, de la qual se sent plenament responsable més enllà de les competències que les lleis li atribueixen. La Paeria actua de manera directa en 10 àmbits curriculars: les escoles bressol, els estudis artístics, l’educació en el lleure, els programes per a infants i joves en risc, les activitats educatives municipals (Educació a l’Abast), la FP, la formació ocupacional, l’educació per a les persones amb capacitats diferents, la formació al llarg de la vida i el suport a la universitat. La Paeria, conjuntament amb la Generalitat, treballa perquè la ciutadania tingui accés a tota la formació que precisa per desenvolupar-se al màxim nivell. L’educació és la millor base per al nostre futur.