LA CARTA DEL ALCALDE
Grans persones
Paer en cap
La Paeria celebra aquest octubre el mes de la gent gran. En aquest marc s’ha presentat un estudi sobre el seu benestar i qualitat de vida que, en les conclusions, destaca que les persones grans de Lleida tenen un grau de satisfacció general superior a la mitjana Europea. Els enquestats han valorat la seva satisfacció vital amb 7,53 punts, quan a Europa la qualificació és de 7. És un bon indicador que impulsa al govern de la Paeria a seguir treballant per a un segment de població que va en augment i que pot aportar i, de fet, aporta molt a la vida ciutadana.
L’estudi l’ha realitzat la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida que dirigeix el catedràtic Carles Alsinet i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida. El 26 per cent de la població de la ciutat és major dels 65 anys i un 18 per cent supera els 80. Són percentatges destacables. Per aquesta raó, l’atenció a la gent gran es manté com un dels principals objectius del Govern de la ciutat. Cal tenir en compte l’augment general de l’esperança de vida, que ha passat dels 79 anys el 2001 als 83 anys el 2015, i també el risc de solitud, desprotecció i dependència que pot afectar aquestes persones en un context, encara, de greu crisi, on la gent gran ha esdevingut un pilar en moltes famílies.
El govern de la Paeria vol promoure un envelliment actiu, saludable i que faciliti que el conjunt de la ciutat es beneficiï de la contribució que, encara, la gent gran pot aportar, la seva vitalitat, l’experiència i la saviesa. Una societat que sigui conscient de la seva riquesa intergeneracional construirà el futur sobre unes bases més sòlides. No deixa de ser una contradicció d’una societat que es diu del coneixement que, quan aquest és gran, a la dècada dels 60 anys, la societat tregui del sistema productiu aquestes persones. Per això els governs hem de fer possible un envelliment actiu, que aporta valor a la societat.
L’enquesta de la Càtedra d’Innovació Social ens parla d’una gent gran que se sent bé vivint a Lleida, que coneix els serveis de la ciutat i en fa ús, amb gairebé un 60 per cent de població que va a les llars de jubilats i un 70 per cent que viatja en transport públic. El treball, però, alerta que el progressiu envelliment de la població farà incrementar la població del que es coneix com a quarta edat, de més 80 anys, per la qual cosa és necessari fomentar la dotació de residències i de centres de gent gran.
La teleassistència gratuïta universal ha permès que la gent gran de Lleida mantingui l’autonomia personal i que visqui al propi domicili, amb la tranquil·litat per a aquestes persones i les seves famílies que un equip professional que funciona permanentment les pot atendre en cas de qualsevol necessitat. El servei s’ha ampliat amb les polseres amb codi QR que permet donar resposta a les eventualitats que succeeixin fora de la llar. Crec profundament que aquest servei o la gratuïtat dels autobusos urbans és un salari social que l’Ajuntament de Lleida ha d’oferir a la seva població més gran.
La Paeria dóna suport a la gent gran amb polítiques de promoció i atenció. Amb l’activitat de les Llars Municipals –que sumen 9.000 socis–, amb els programes municipals de participació, formatius, socials i de salut o amb el transport públic urbà i la teleassistència gratuïts ja citats, afavorim que mantinguin el màxim d’independència, que es continuïn desenvolupant a escala personal, que rebin els serveis i el suport social que requereixin i que puguin exercir en plenitud el seu dret a participar, a gaudir i a influir en la seva ciutat.