SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

El cinema català més audaç

paer en cap

El cinema català més audaç

El cinema català més audaç

Creado:

Actualizado:

Lleida ha estat aquests dies un gran centre de projecció del darrer cinema català independent i audaç. La ciutat viu avui l’última jornada de Som Cinema, una mostra que impulsa les produccions audiovisuals catalanes, sobretot les realitzades per creadors i creadores joves i emergents.

A més de ser una excel·lent plataforma de difusió i de projecció del nou cine fet a casa nostra, Som Cinema ha establert una estreta connexió amb la Universitat de Lleida i, molt especialment, amb el Magical Media, que des d’aquest any és la seu del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya. Aquesta iniciativa s’ha posat en marxa d’acord amb la voluntat de la Paeria d’intensificar la seva aposta per la Cultura, la formació i la indústria audiovisual per tal d’impulsar, des de Lleida, aquest sector de la indústria cultural catalana.

Com van expressar els cineastes que van assistir a la sessió inaugural de la mostra, rodar pel·lícules, finançar-les i distribuir-les és extremadament difícil en els temps actuals i més encara si es tracta de produccions independents com les que es poden veure a Som Cinema. Per això, l’Ajuntament de Lleida vol fomentar directament la creació cinematogràfica i ho fa mitjançant el premi Lleida Visual Art. La seva tercera edició, que s’ha lliurat en el marc del festival, ha distingit un treball de gran audàcia, el documental Amazones. La seva directora és una cineasta jove, Alba Sotorra, que ha rodat en una de les zones més conflictives del món, Síria, per retratar les vivències d’unes dones kurdes que lluiten contra l’Estat Islàmic.

El Magical del Parc Científic i Tecnològic de Lleida acollirà la postproducció d’aquest documental com a part del premi Lleida Visual Art, que també inclou una dotació econòmica. És una aportació que la Paeria farà cada any per impulsar nous projectes que, com en el cas d’Amazones, ens descobreixen històries amagades al darrere de notícies que veiem cada dia als informatius, noves visions del món i interpretacions de la realitat que desperten la nostra consciència i ens fan reflexionar, una de les moltes funcions del setè art i, molt en particular, del cinema documental.

En la mateixa setmana de l’inici de Som Cinema, l’Ajuntament de Lleida i el Centre experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya, ubicat al Magical i dirigit per Santi Laperia, han posat en marxa “Lleida. Terra de Cinema”, un pla que té com a objectiu projectar la ciutat com a seu de projectes cinematogràfics i audiovisuals i també com a centre de formació d’aquest àmbit.

Aquest pla és un salt qualitatiu per a una ciutat que fa molts anys que contribueix a les indústries culturals i artístiques i, en particular, al món audiovisual. Lleida té tres mostres de cinema –Animac, la Mostra Llatinoamericana i Som Cinema– i compta amb l’Aula Municipal de Teatre que és l’escola pública d’aquesta disciplina amb més alumnat –2.000– d’arreu de l’Estat.

El cinema i l’audiovisual beuen de pràcticament totes les arts; es nodreixen del talent i de l’ofici d’escriptors, de músics, d’escenògrafs, de dissenyadors gràfics, d’animadors, de pintors i il·lustradors i de l’amplíssim ventall d’especialitats del món digital i tecnològic i de la imatge i el so.

Som Cinema –un festival que impulsa Suggeriments amb el suport de la Paeria, de la Generalitat i de l’IEI– és una aposta important perquè connecta el públic amb la producció audiovisual més nostrada i més jove i, sobretot, perquè posa en línia tots els talents i les potencialitats que la ciutat de Lleida pot aportar al cinema i a la indústria cultural del país.

El cinema català més audaç

El cinema català més audaç

tracking