LA CARTA DEL ALCALDE
Compromesos amb l’Educació
Paer en cap
La pedagoga Marta Mata feia, a finals dels anys 70, unes declaracions encara plenes de sentit i que expliquen les raons, totalment vigents, de la política realitzada per la Paeria en el camp de les Escoles Bressol. Deia Marta Mata que la preescolar ha de ser l’etapa privilegiada de l’educació: “Educar és desenvolupar la capacitat cognoscitiva de l’infant, la capacitat de saber, però també la d’observar, la de relacionar-se, la d’expressar, de crear, de dominar-se, de governar-se, de treballar i de gaudir. I tot això s’ha de conrear des dels 0 anys”.
El pedagog Francesco Tonucci, amb qui hem compartit aquesta Setmana dels Drets dels Infants, ens deia que l’educació de 0 a 3 anys és com el fonament dels edificis, és la base del nen o de la nena.
La Paeria ha construït una xarxa de 18 Escoles Bressol Municipals (EBM) conscient de la importància de l’educació en l’etapa de 0 a 3 anys. Les EBM celebren quatre dècades de servei a la ciutat i al seu sistema educatiu públic. Al llibre que s’ha editat amb motiu del seu 40 aniversari i que recull la història d’aquests centres, no deixem de contemplar imatges d’infants feliços i en plena creativitat; veiem nens i nenes fent hort, música, les primeres lectures, abraçant-se, cuinant, jugant, amb les mans tacades d’haver pintat, descobrint la ciutat i la seva natura.
El llibre s’ha presentat a la Paeria en el marc de la Setmana dels Drets dels Infants i amb la presència de Francesco Tonucci que, com sempre, ens ha inspirat per seguir treballant per l’educació d’acord amb un model que, en bona mesura, ja s’aplica a les nostres escoles bressol. Tonucci insisteix en què el sistema educatiu i la societat necessiten, sobretot, bons mestres que sàpiguen desenvolupar les potencialitats de tots els alumnes: “L’educació no necessita més lleis sinó bons mestres”, ens deia.
Els infants són competents des dels primers anys i cal escoltar-los per descobrir-ne les capacitats. Aquesta és la filosofia amb què es treballa a les EBM, que tenen un gran valor en la qualitat dels seus professionals i equips docents i, també, en la decisiva aportació de les famílies. Les Escoles Bressol eduquen i ho fan en un ambient acollidor que facilita als infants experimentar i crear, tot potenciant el seu desenvolupament integral. Una bona educació preescolar és una base excel·lent per al progrés de la persona i de la societat i les ciutats hem de garantir que les famílies hi tinguin accés, vetllant, també, per les que pateixen necessitats o es troben en risc d’exclusió.
En la Setmana dels Drets dels Infants, Lleida ha fet un pas més en el seu compromís amb l’educació i amb la infància entrant a formar part de la xarxa internacional de Ciutats dels Nens i de les Nenes, projecte que lidera Francesco Tonucci. És la tercera entitat internacional d’aquest àmbit de la qual formem part la Paeria i, per tant, Lleida. Som Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF i, a nivell de tot l’Estat i durant els anys 2016-17, presidim la Xarxa de Ciutats Educadores que forma part de l’associació internacional del mateix nom.
Lleida és marc i agent educador. L’etapa preescolar és el primer pas d’un llarg camí educatiu en què els nois i noies han de trobar a la ciutat el màxim d’oportunitats i equipaments per aconseguir l’èxit acadèmic. Però també els hem d’aportar mecanismes de participació en la vida cívica (com el Plenari dels Infants i dels Adolescents, que impulsa la Paeria) i, molt important, instruments per arrelar al sistema educatiu aquells infants i joves en risc d’abandonar-lo. A Lleida, això ho garanteixen la xarxa de 9 centres de reforç educatiu, cinc dels quals són municipals. Una altra peça bàsica del sistema educatiu municipal és l’art: música, plàstica i arts escèniques contribueixen a formar la sensibilitat dels nostres infants i adolescents.
El futur de qualsevol societat demana garantir el coneixement i desenvolupar l’educació de qualitat i per a tothom. Hem de seguir creixent com a ciutat educadora per a una Lleida i per a un món millor.