CARTA DEL ALCALDE
2017, horitzó cultural
Paer en cap
La setmana passada remarcava el profund perfil cultural del 2016 a Lleida, un any marcat per la celebració dels centenaris de Xavier Gosé i Enric Granados, que s’han sumat a la intensa vida cultural que la ciutat té habitualment. També deia que les institucions, especialment els ajuntaments, liderem aquest àmbit en recursos, en equipaments i activitats però el veritable caràcter cultural de cada ciutat el determina, realment, la seva societat civil.
Un dels grans valors de Lleida és la gran aportació cultural que emana de la mateixa ciutat, una contribució que arriba des dels diferents sectors artístics i creatius, des de les entitats, des del món institucional i empresarial que actua com a patrocinador i des de cada actor de la indústria cultural lleidatana que, any rere any, es va forjant encara que fent front a totes les dificultats i tensions del moment que, com assenyalava en l’article de la setmana passada, van des de la crisi econòmica fins a l’IVA cultural, passant per la manca d’una llei de mecenatge prou incentivadora de la inversió en impuls a la creació artística.
El 2017, amb els pressupostos aprovats, la Paeria manté el seu compromís d’impulsar la Cultura i al sector Cultural de Lleida i de fer nous passos endavant per bastir i consolidar la seva indústria cultural. Un primer i bon exemple és la nova programació conjunta dels principals espais escènics de caire públic –La Llotja, l’Escorxador i l’Auditori Enric Granados– que té com una de les missions ampliar en la programació la presència de les companyies de Lleida i de tot el món de les arts escèniques i musicals de la ciutat.
Com en el 2016, l’any que estem a punt d’iniciar també viurà efemèrides representatives. Es compleix el centenari de la inauguració del Museu d’Art Jaume Morera, el 1917, que també és un exemple de la implicació de la societat civil en la construcció de la cultura de la ciutat. La seva creació fou profundament reivindicada per la ciutadania a partir d’una mostra col·lectiva dels artistes lleidatans més importants de l’època, entre els quals Jaume Morera i Xavier Gosé, que la Paeria havia acollit uns anys abans.
El projecte de dotar el Museu Morera d’una seu definitiva a l’edifici de l’antiga Audiència –iniciativa sorgida dins d’un procés de participació ciutadana– ha rebut aquesta setmana un suport important, el del govern del país. Dilluns vaig firmar amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, l’acord entre la Generalitat i la Paeria en el qual el Govern es compromet a col·laborar en el seu finançament i, properament, esperem que s’hi afegirà la Diputació de Lleida i estic segur que també el govern de l’Estat.
El 2017 serà Any Museu Morera i també Any Màrius Torres, en el 75è aniversari de la mort del poeta. El ple de divendres vinent declararà oficialment la commemoració d’aquestes efemèrides. En el cas de l’escriptor i després del centenari que vam viure sis anys enrere, aquesta celebració vol contribuir a mantenir viu el record de la vida i obra del principal poeta lleidatà i un dels millors poetes en llengua catalana. Una de les cites serà el Festival de Poesia Mahalta que volem impulsar amb la plena participació dels poetes lleidatans. I l’any que ve viurem la segona part de l’Any Granados, en el 150è aniversari del naixement d’aquest pianista i compositor a Lleida que va tenir escala universal. Com el 2016, l’any que ve serà igualment ric en esdeveniments. Un dels més destacats arribarà amb la producció, per part de la Paeria, de l’òpera escenificada Goyescas, un muntatge que també reflectirà el talent creatiu i la implicació de Lleida en la seva cultura.
En l’àmbit del cinema i en segona derivada de la literatura, el teatre, la música i la dansa, l’any vinent serà el de desenvolupament a Lleida del Centre Experimental de Cinema i Arts Visuals de Catalunya, situat al Magical del Parc de Gardeny. Serà el catalitzador de la indústria audiovisual a Lleida.
Màrius Torres, Granados, el Museu Morera i el Centre Experimental de Cinematografia són l’eix vertebrador d’un nou any cultural a Lleida que té l’objectiu de fer avançar aquest sector a la ciutat com a indústria cultural i des del punt de vista de la creació i de la difusió cultural.