LA CARTA DEL ALCALDE
Temps d’amor i solidaritat
Paer en cap
És Nadal i amb aquest arriben dies plens de joia que compartim amb les persones més properes i que més estimem. Són festes que ens uneixen i ens agermanen. Amb el Nadal renovem l’amor per la nostra gent i ens atansem més estretament a la família i als amics amb desitjos de bona voluntat, refermant, així, el nostre compromís amb ells i elles.
L’esperit del Nadal ens aporta sentiments de solidaritat, de reflexió, de renovació interior i d’estima per les tradicions lligades a aquestes festes, tradicions que tots i totes hem anat construint i que trobem tant en l’esfera social com en l’àmbit més íntim i proper de cada família.
A Lleida, l’obertura del cicle de Nadal assenyala l’inici de la celebració d’aquestes festes. Cada any, el saló de sessions de l’Ajuntament de Lleida acull un acte que posa en relleu el significat més profund, tradicional i cristià del Nadal, així com tota la seva riquesa cultural, artística, sentimental i religiosa. Les figures del pessebre, les nadales i el pregó de Nadal ens trameten els valors d’una commemoració que forma part de la nostra cultura i que té entre els seus fonaments el fet de gaudir-la en família i en societat. Com l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va remarcar en l’excel·lent pregó que va pronunciar en l’obertura del cicle de Nadal, aquestes festes només es poden viure d’una manera coherent si es té en compte l’atenció que necessiten els més febles, els més pobres i els que es troben sols. El caliu de la llar, del sostre i de la família formen part intrínseca d’aquesta celebració.
El Nadal, com a festa basada en els valors cristians, també és un temps de solidaritat. Ho ha de ser tot l’any, però al Nadal li donem un protagonisme especial. Ho hem vist amb La Marató de TV3, amb el darrer Gran Recapte del Banc dels Aliments, amb el Pla Iglú de la Paeria amb la Fundació Jericó i tots els serveis municipals que es presten per a les persones sense llar (que van des de l’allotjament d’urgència a programes d’inclusió social).
També amb la profunda tasca que duu a terme la xarxa d’entitats i voluntaris del tercer sector, un treball del qual Lleida s’ha de sentir especialment orgullosa.
L’expressió col·lectiva de bons desitjos i de prosperitat entre les persones en què es converteix el Nadal es trasllada a l’àmbit de la ciutat.
Volem el millor per a les persones que ens envolten i també per a Lleida, el marc de la nostra convivència, de la solidaritat, de la participació cívica, del progrés econòmic i cultural i l’escenari on fer realitat la societat de drets, de dignitat humana i de justícia social per la qual clama el Nadal.