CARTA DEL ALCALDE
Seu Vella, nous horitzons
Paer en cap
El 2017 serà un nou any de salt endavant per a la Seu Vella. En l’horitzó proper, figuren obres que restauraran i embelliran punts tan significatius com la Porta dels Apòstols, les cobertes del Claustre i el Campanar. Són treballs que es realitzaran a la vegada que es redacten el Pla Estratègic del Turó així com la memòria de la candidatura com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Aquestes iniciatives també coincidiran en el temps amb la posada en marxa de noves propostes, com el Festival de Música que la Seu Vella acollirà el pròxim juliol.
Aquesta setmana s’han celebrat les reunions del Consell General i de la Comissió Executiva del Consorci del Turó de la Seu Vella, reunions a les quals va assistir el Director General de Patrimoni del departament de Cultura, Jusèp Boya. El Consell és l’òrgan que l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya vam constituir fa vuit anys amb l’objectiu de sumar esforços i lideratge institucional per gestionar aquest conjunt patrimonial públic i d’interès internacional, recuperar i difondre els seus valors i fer-lo accessible amb les eines i l’exigència cívica del segle XXI.
A la Seu Vella, la petjada de la gestió del Consorci crec que és evident. Poc té a veure el Turó per on passegem ara amb el que teníem fa només unes dècades. Però tots som conscients que la feina està lluny d’haver acabat. Als responsables de la seva gestió ens il·lusionen els treballs que es duran a terme pròximament. La restauració de la Porta dels Apòstols incidirà en els paraments, en la coronació i en els elements d’interès artístic de l’entrada més magnífica de l’antiga catedral. Una vegada s’hagi completat el projecte tècnic, es farà una sessió oberta al món científic de la ciutat i del país perquè puguin participar-hi i integrar-se en el procés.
També seran objecte de restauració les cobertes del Claustre i les seves voltes interiors i es procedirà a la segona fase de la reforma del Campanar. Són obres que s’emprenen gràcies als pressupostos aportats per la Generalitat de Catalunya i pel Ministeri de Cultura. Així mateix, el Pla de les Muralles que realitza l’Ajuntament de Lleida incidirà en la millora de les fortificacions tant de la Seu Vella com de Gardeny.
Prop de 87.000 persones van visitar la Seu Vella el 2016, un 4 per cent més que l’any anterior. Amb aquestes dades es manté la línia ascendent que s’ha experimentat els darrers temps. Els responsables de la gestió del Consorci tenim l’objectiu de potenciar aquest monument com a espai cultural i, també, d’oferir una vivència més rica i completa als visitants. En aquest sentit, s’està treballant en la millora general de la senyalització del conjunt. La transformació del cicle Concòrdia en un Festival de Música que tindrà lloc a l’estiu il·lustra l’ampliació de l’enfocament que es vol donar a la Seu Vella i que es reflectirà amb un Pla Estratègic del Turó. Aquest document definirà els nous usos del monument –lúdics, culturals i esportius– i el contemplarà en tota la seva complexitat. Fa poc més d’un any, la candidatura de la Seu Vella per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO entrava en la llista indicativa de l’Estat i ara es troba en el període d’incorporar en la memòria del projecte les recomanacions efectuades. El 2017 serà el de la redacció del document definitiu amb què la Seu Vella podrà fer l’assalt final per aconseguir una aspiració històrica de la ciutat de Lleida.