CARTA DEL ALCALDE
Pel dret al treball i els drets socials
Paer en cap
Dilluns és Primer de Maig, una jornada en què la ciutadania es mobilitza pel Dret al Treball. “Ocupació estable, salaris justos i més drets socials” és el lema amb què els sindicats demanen a la societat civil que surti al carrer per reivindicar, junts, un dret universal, tenir una feina amb unes condicions dignes, dret que encara és fora de l’abast de moltes persones.
L’Ajuntament de Lleida se situa al costat de les demandes dels sindicats, de les treballadores i dels treballadors, i ja fa temps que emmarca la seva acció de govern en el necessari combat que s’ha lliurat i encara es lliura, molt particularment des dels municipis, per defensar els drets socials i el dret al treball. En el cas de la Paeria, l’equip de govern ha vetllat perquè no es produís cap retallada en els serveis públics municipals que, lluny d’això, s’han reforçat.
Una part important dels avenços socials que s’han introduït en la ciutat els darrers anys s’han generat dins del Pacte Social per la Ciutadania que l’Ajuntament de Lleida va subscriure amb els sindicats. El seu objectiu era treballar conjuntament pels drets dels treballadors i treballadores potenciant el salari social que la ciutat ha d’oferir en forma d’uns serveis públics potents.
Aquest salari social arriba en forma de teleassistència gratuïta universal; millores en el transport públic urbà amb gratuïtat per a gent gran, escolars i estudiants; polítiques d’igualtat; programes de foment de l’ocupació, o bé l’amplitud dels serveis educatius que ofereix directament la Paeria, començant per les 18 Escoles Bressol Municipals, com a emblema d’Educació i de conciliació laboral i familiar. És una línia que el govern municipal vol mantenir i per aquesta raó està treballant amb els sindicats per rellançar aquest Pacte Social per la Ciutadania.
A Lleida, en els darrers anys, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari que liderem la Paeria i la Universitat és un dels principals motors d’ocupació amb què compta la ciutat i continua tenint perspectives de creixement, amb tres ampliacions ja previstes. Una, per part d’una empresa ja existent i altres dos, que vindran per la incorporació de dos noves companyies. Així, en un termini d’entre 6 i 18 mesos, el parc crearà uns 200 nous llocs de treball, als quals caldrà sumar els 350 més que generarà la ubicació de l’Associació d’Empreses de Tecnologies de la Informació (AETI) en l’antiga seu de l’antic Quarter General d’Artilleria.
I des del govern municipal mantenim l’aposta pel desenvolupament comercial de Lleida, amb l’objectiu que la ciutat sigui més competitiva i atractiva, perquè guanyi projecció i perquè, també, es generin nous llocs de treball.
El principal agent generador i intermediador d’ocupació a Lleida és l’Institut Municipal d’Ocupació, a través del qual 1.297 persones van trobar feina l’any passat. Així mateix, els 710 assessoraments realitzats per GlobaLleida –l’ens de promoció econòmica que liderem la Paeria, la Diputació de Lleida, les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la UdL– van donar lloc l’any passat a la creació de 80 empreses a la província i 190 nous llocs de treball. En el capítol de la promoció econòmica, l’Ajuntament de Lleida introdueix enguany una nova línia d’ajuts al teixit empresarial, fruit d’una esmena de Cs als pressupostos. Es destinaran 100.000 euros, amb ajuts d’entre 1.000 i 2.000 euros a fons perdut, per a noves iniciatives o projectes ja existents que vulguin ampliar o millorar la seva activitat.
L’1 de maig ens mobilitzem a favor de les polítiques d’ocupació i perquè la recuperació econòmica sigui real i efectiva, perquè arribi a les famílies i a les empreses de qualsevol dimensió i perquè no quedi reflectida, només, en les dades macroeconòmiques. I reivindiquem un dels pilars bàsics de l’Estat del Benestar que també és en risc en aquests anys complicats, un serveis públics forts, en especial l’educació, la sanitat i l’atenció a aquells sectors que han quedat més desprotegits en la crisi que encara vivim.