TRIBUNA
Maig Festiu amb Granados
Paer en cap
El cap de setmana de Fira de Titelles a Lleida sempre té un punt especial de màgia i d’encís. A més de tota la captivació artística que genera i la seva gran capacitat de convocatòria i projecció exterior de la ciutat, la Fira de Titelles també emociona perquè posa de manifest la gran força i la capacitat de Lleida com a capital constructora de cultura a través de les seves entitats i creadors, amb el suport de les institucions i patrocinadors, i amb la total complicitat de la societat civil.
El darrer dia d’aquesta Fira, que organitzen el Centre de Titelles i l’Ajuntament, coincideix avui amb un dels punts àlgids de l’Any Granados, que la Paeria ha impulsat per homenatjar un dels fills més il·lustres de la ciutat amb motiu del centenari de la seva mort (1916) i del 150è aniversari del naixement (1867) que es compleix enguany. Aquesta tarda s’estrena al Teatre Municipal de la Llotja l’escenificació de l’òpera Goyescas, en una versió moderna i creativa, ambientada al Parc de la Mitjana, que ens brindaran al voltant de 130 artistes, entre músics, actors i figurants.
Em sumo a l’emoció i a la il·lusió amb què dos dels solistes, la mezzosoprano lleidatana Marta Infante i el baríton establert a Lleida Àngel Òdena, es referien al projecte aquesta setmana en la roda de premsa de presentació. També secundo el seu desig que aquesta iniciativa i d’altres vinculades a l’òpera es repeteixin en el futur a Lleida. El talent de la ciutat farà possible aquesta representació de mans de Marta Infante i d’Àngel Òdena, sumats al tenor Albert Montserrat i la soprano Lorena Valero, juntament amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, el seu director Alfons Reverté, el Cor Bruckner, així com Llorenç Corbella i Montse Colomé, responsables de la direcció escènica, i molts d’altres.Goyescas és una producció de la Paeria amb el suport de la Diputació de Lleida (IEI) i de la Generalitat. Amb aquesta representació, Granados retorna, de nou, a Lleida, gairebé per la Festa Major, en les mateixes dates en què fa més de cent anys es va retrobar amb la seva ciutat natal, per actuar-hi amb el seu amic Ricard Viñes com a part del programa d’actes. Dues magnífiques fotografies que es podien contemplar en la recent exposició del Museu de Lleida recollien el moment de la triomfal arribada de tots dos per la Festa Major.
La ciutat de Lleida és la força de l’Any Granados, de la Fira de Titelles i de tot el Maig Festiu en què ja estem immersos. La setmana que ve comença la Festa Major de Lleida, que és l’origen i el centre de gravetat d’un Maig Festiu que forma part de l’essència de la nostra ciutat. Centenars de milers de persones, d’aquí i d’arreu, gaudiran de les diverses cites que tenen lloc al llarg d’aquest mes. Una d’històrica i tradicional, com és la Festa Major. Una altra de recuperada i única a Catalunya, la Festa de Moros i Cristians. Així mateix, ja hem celebrat una festa provinent de les Cases Regionals, la Fira d’Abril, i avui tanquem la Fira de Titelles, que ens ha omplert un cap de setmana de teatre, color, música i animació al carrer. I a final de maig tindrem la fira més multitudinària i coneguda arreu d’origen gastronòmic, l’Aplec del Caragol. I no oblido les festes majors dels diferents barris i partides de l’Horta.
En tots els casos, és la societat civil qui ha creat i qui fa bategar el Maig Festiu, persones, entitats o associacions que treballen amb empenta, esforç i creativitat per fer-lo possible.
Lleida ha d’estar orgullosa de la cultura, de l’art i de l’extraordinària vivència ciutadana que representen aquestes setmanes i ha de ser capaç, també, de trametre-ho arreu. Les celebracions culturals, populars i tradicionals, arrelades i estimades, són un valor important per a les ciutats perquè són un exponent de compromís cívic i perquè manifesten la voluntat dels lleidatans i de les lleidatanes de preservar la cultura local, de compartir-la amb gent d’arreu i d’enriquir-la.