CARTA DEL ALCALDE
El cercle Científic i Tecnològic
Paer en cap
La ciència i la tecnologia estan unides, des de sempre, a la vida humana i al progrés de la societat. Al segle XXI, marquen el ritme de l’anomenada quarta revolució industrial, que representa la convergència dels mons digital, físic i biològic. Aquesta força transformadora, amb tot el seu desenvolupament tecnològic, planteja oportunitats i reptes: indiscutiblement generarà més progrés, però, a la vegada, farà desaparèixer llocs de treball ara habituals, tot i que es crearan ocupacions noves, sobretot en sectors com el cultural, el sanitari o el social, en un procés en què haurem de saber explotar una nova creativitat.
Una ciutat com Lleida ha de ser partícip d’aquest moviment, que es dóna a escala global, i fer-li un lloc en el seu projecte de futur. I, essent la Paeria l’administració més propera, ha de vetllar, sobretot, perquè la nova revolució mantingui i augmenti els valors humans, perquè tingui efectes positius a peu de carrer, en la ciutadania, i perquè esdevingui un element que contribueixi a recuperar i enfortir l’Estat del Benestar en l’àmbit del municipi.
El Servei de Teleassistència Municipal, ubicat al Parc Científic i Tecnològic, il·lustra aquest concepte. L’avançada tecnologia de la Teleassistència, servei que per a l’Ajuntament presta l’empresa Televida, permet arribar a 5.328 usuaris directes i, molt especialment, proporciona tranquil·litat a aquest mateix nombre de famílies. Lleida, Madrid i Barcelona són les capitals de província d’arreu de l’Estat que ofereixen una millor cobertura del servei de Teleassistència. El govern municipal el concep com un dels puntals dels serveis públics amb què es vol garantir i ampliar l’Estat del Benestar a Lleida, en la mateixa mesura que ho són la xarxa d’Escoles Bressol Municipals.
El Parc Científic i Tecnològic ha estat, des de la seva posada en marxa fa dotze anys, un revulsiu per a Lleida en l’àmbit de la ciència i la tecnologia. En l’actualitat, ja compta amb més de 1.500 treballadors, 120 empreses i ampliacions ja previstes. La multinacional alemanya GFT, especialitzada en serveis informàtics per al sector financer i una de les primeres companyies que va apostar pel Parc, ha anunciat l’ampliació progressiva de la seva plantilla amb 140 nous treballadors. També aquesta setmana s’ha fet públic que el centre de Formació Professional Ilerna oferirà des de Gardeny els seus cursos d’FP on-line.
El Parc Científic i Tecnològic es nodreix i s’ha de nodrir del talent i dels professionals del territori. En les seves empreses tecnològiques, el 70 per cent dels treballadors són titulats universitaris i el 30 per cent, de l’FP.
La Paeria sent com una obligació pròpia la necessitat de promoure les vocacions científiques entre els joves, així com els estudis de Formació Professional, i ho fa –amb altres institucions– promovent cites com la Fira de l’FP o Ciència al carrer que celebràvem ahir.
El cercle científic i tecnològic que Lleida ha traçat per marcar perfil en la quarta revolució industrial també té un espai per a la cultura i l’humanisme, especialment, per a les arts audiovisuals, que són la suma de pràcticament totes les arts amb un vessant molt tecnològic.
Al Magical de Gardeny funciona, des de l’any passat, el Centre Experimental de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals de Catalunya, que ha atret a Lleida la realització de produccions com les sèries televisives Vida privada, de Sílvia Munt, i Amics per sempre, sobre la Barcelona olímpica. I en el mateix àmbit de Gardeny, creem un espai per a la divulgació científica, el Museu de la Ciència i Clima, que exposarà part del llegat de Joan Oró, el científic humanista. Lleida vol pujar al tren de la quarta revolució industrial impulsant la ciència i la tecnologia amb una base humanista i de valors i amb total aplicació per potenciar els serveis públics, l’Estat del Benestar i el progrés integral de la societat.