SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

El Museu de la Ciència i el Clima, a la Mariola

Paer en cap

El Museu de la Ciència i el Clima, a la Mariola

El Museu de la Ciència i el Clima, a la MariolaSEGRE

Creado:

Actualizado:

La Mariola i el conjunt de Lleida estan a punt d’incorporar un nou equipament museístic que també aportarà una de les majors zones verdes de la ciutat. El Museu de la Ciència i el Clima, situat en la falda del turó de Gardeny, comença d’aquí a deu dies la seva activitat en una primera fase com a espai per a la divulgació científica i centre d’exposició del llegat de Joan Oró.

Però el Museu i, sobretot, el parc de 5 hectàrees on es troba genera per a Lleida un nou espai natural de magnitud important, al nivell dels Camps Elisis i de l’Arborètum (7 hectàrees cadascun) o del Parc de Santa Cecília (3 ha).

Estratègicament, el Govern Municipal va decidir situar el museu en l’àmbit de la Mariola com un pas fonamental en el camí de revitalització que segueix el barri. Aquest nou equipament pot actuar com a revulsiu i renovar el perfil de la Mariola amb una identitat connectada amb la ciència i la innovació. L’Ajuntament de Lleida ha treballat amb les entitats i els centres educatius d’aquesta zona perquè s’impliquin en aquest museu i en les activitats divulgatives que s’hi duran a terme. El Museu estarà íntimament lligat al barri i també treballarà molt estretament amb el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari que compartim amb la Universitat.

En el Museu de la Ciència i el Clima de Lleida s’uneixen el projecte arquitectònic de Toni Gironès i el projecte museogràfic de Jorge Wagensberg i per donar lloc a un equipament dedicat a la difusió científica i on també tindran un pes profund activitats ciutadanes de caràcter cultural, social, educatiu i d’altres.

El nucli del Museu és un edifici de nova construcció on se situarà l’exposició permanent del llegat del científic Joan Oró. El seu disseny inclou un pati central amb una gran pèrgola on se situaran plantes trepadores que generaran un sostre vegetal d’una amplada de 2,5 metres que, a més, proporcionarà un coixí tèrmic. Aquest edifici amb l’atri i la vegetació reflectirà els diferents canvis climàtics i d’estació i esdevindrà un element més d’observació científica i una peça del mateix museu, en la línia actual museogràfica on els museus són elements d’experimentació i coneixement en si mateixos. Avui, els Museus de Ciència no tenen prestatges amb objectes; el prestatge i l’objecte d’experimentació és el mateix museu.

El Museu, i alhora, parc, és un projecte arquitectònic i paisatgístic que trenca els límits entre l’espai edificat i l’exterior. Com remarca l’arquitecte Toni Gironès, s’ha d’entendre que la continuïtat del Museu del Clima és el planeta Terra. Aquest disseny, creat per a la ciutat de Lleida i per al barri de la Mariola, va representar Catalunya i Espanya l’any passat en l’exposició de projectes arquitectònics més important que se celebra arreu del món, la Biennal de Venècia.

Aquest 2017, Lleida fa un pas de gegant com a capital cultural i del coneixement de la mà de dos projectes. L’inici de la conversió de l’antiga Audiència a la rambla de Ferran en la seu definitiva del Museu Morera, el futur Museu d’Art de Lleida, i la posada en funcionament del Museu de la Ciència i el Clima. Igual que la Mariola actualitza i renova el seu perfil, Lleida enriqueix la seva identitat amb aquests dos equipaments que reflecteixen una realitat educativa, cultural i científica ben vital i l’aposta que fa la ciutat de continuar avançant per la via del Coneixement en dos dels àmbits que marquen el futur de les ciutats: la ciència i l’art.

El Museu de la Ciència i el Clima, a la Mariola

El Museu de la Ciència i el Clima, a la MariolaSEGRE

tracking