LA CARTA DE L?ALCALDE
Construïm ponts de diàleg
Paer en cap
La ciutadania viu amb preocupació la situació d’incertesa, a tots els nivells, que el procés i la realització del referèndum del passat diumenge ha generat. Al costat de les incerteses polítiques manifestes i evidents fa ja molts mesos, en els darrers dies s’han constatat els greus riscos econòmics, amb l’anunciada marxa de Catalunya de bancs, d’empreses importants i de sectors estratègics així com la pèrdua d’inversions al país.
La crisi institucional i política que patim té efectes en els àmbits socials i familiars i, a aquestes conseqüències, s’ha sumat la lògica indignació ciutadana davant l’actuació desmesurada de les forces policials el dia 1 d’Octubre en alguns col·legis electorals arreu del país. Jo mateix la vaig condemnar el dia dels fets i en el ple municipal on, en una declaració, vaig rebutjar tot tipus de violència física, verbal, emocional o sentimental. Així mateix, milers de ciutadans de Catalunya es van manifestar en aquest sentit en diferents ciutats i a Lleida, en particular.
La situació actual presenta diversos escenaris possibles. La Declaració Unilateral d’Independència (DUI), a part d’estar fora del marc legal, no disposa d’una majoria ciutadana que la legitimi i agreujaria encara més tots els fronts oberts: la tensió política, la incertesa econòmica i, el que a mi em preocupa especialment, la convivència i la cohesió a les ciutats, a les empreses i a les famílies.
En una situació de divisió i fraccionament del país en un tema tan important com és l’estructura territorial de l’Estat i la configuració de Catalunya, l’única opció és buscar amplis consensos basats en el diàleg, la mediació i el respecte a l’Estat de Dret, base de la seguretat jurídica, imprescindible pel benestar de les persones i el funcionament de les empreses.
Com a alcalde de Lleida, em sumo a les veus representatives de molts àmbits de la societat catalana que, aquests dies, estan clamant perquè no hi hagi DUI. La solució només arribarà per la via del diàleg però, per restablir-lo, és imprescindible que les posicions més enfrontades en aquesta greu crisi institucional aturin l’espiral d’esdeveniments i, amb generositat, facin renúncies, en particular, a les solucions unilaterals. Els polítics ens devem a la ciutadania i hem de donar una resposta a aquesta situació que les persones viuen amb angoixa i tensió al carrer, a casa i a la feina. Les institucions més directament implicades en aquest procés, els governs de l’Estat i de la Generalitat, tenen l’obligació inexcusable de trobar una sortida. D’això depenen la pau social i el benestar de les persones. Les ciutats som, des de sempre, una força constructora de convivència, de civisme i d’unió social, valors que l’actual situació ha posat en risc. En aquestes jornades difícils i davant les incerteses que no deixen d’emergir, ratifico el compromís de la Paeria, que presideixo, amb la convivència, la concòrdia, el diàleg i l’Estat de Dret com a marc on viure en democràcia i llibertat. Construïm ponts de diàleg.