CARTA DEL ALCALDE
Il·lusió i esperança
Paer en cap
Arriben dies de retorn il·lusionant a casa per a moltes persones que viuen lluny d’aquí per raons professionals o altres. Fa 16 anys, l’Ajuntament de Lleida va crear el programa d’Ambaixadors amb l’objectiu de reunir aquest col·lectiu, estretir el seu vincle amb la ciutat i convidar-los a projectar-la des dels seus llocs de residència.
Lleida té ara 629 ambaixadors distribuïts per tot el món i amb edats que van dels 99 anys d’un lleidatà que viu a Florida als 5 d’un infant que resideix als Emirats Àrabs. Ahir, la Paeria va celebrar la tradicional salutació de Nadal amb els ambaixadors i ambaixadores de Lleida en un dels equipaments que la ciutat ha estrenat enguany, el Parador de Turisme del Roser.
La retrobada anual amb els lleidatans que viuen fora ens permet compartir amb ells les principals novetats i projectes de la ciutat. A banda del nou establiment hoteler situat al Centre Històric, aquest any els hem pogut parlar del progrés del Parc Científic i Tecnològic -que ja suma 1.800 treballadors-, de l’entrada en servei del Museu del Clima i de la Ciència, del projecte de rehabilitació de les Basses, dels passos endavant per crear el Museu d’Art de Lleida (Morera) a la rambla de Ferran, del progrés de la candidatura de la Seu Vella per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO o de l’èxit de les principals cites culturals, en especial, les vinculades a les commemoracions d’Enric Granados, del Museu Morera i de Màrius Torres. També he compartit amb ells la frustració que va representar la marxa de 44 obres a l’antic Monestir de Sixena, i els he informat que estem preparant el recurs davant el Tribunal Suprem. Així mateix, els he explicat que el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal guiarà el desenvolupament urbà de la ciutat i garantirà un progrés harmònic i integrat amb els nostres principals espais naturals, l’Horta i el riu Segre.
El 2017 ha estat un exercici molt complex políticament, a tots els nivells, però el govern de l’Ajuntament de Lleida ha treballat perquè aquest context no incidís en cap projecte o servei municipal. Les iniciatives socials, com encara ho requereix la situació de moltes famílies, s’han tornat a situar al capdavant de les polítiques municipals i s’han reforçat els programes per a la gent gran, com la Teleassistència o el Servei d’Atenció Domiciliària que atenen 6.500 persones jubilades.
En aquest apartat, el de les polítiques socials, incloc sense cap gènere de dubte l’Educació, el principal instrument per garantir la cohesió i la inclusió social.
Lleida ha obert enguany un nou centre de reforç educatiu per a infants i joves en risc, el Gínjol, amb el qual la ciutat ja compta amb onze centres oberts –sis dels quals són municipals– i més de sis-cents infants i adolescents atesos. Per als col·lectius més desvalguts, l’Ajuntament de Lleida acaba d’acordar la compra de l’antic convent de les Josefines per situar-hi el Centre per a Persones sense Llar.
També he volgut compartir amb els ambaixadors la preocupació per la complexitat de la situació del país a nivell polític, econòmic però, sobretot, social. Alhora, però, mantinc l’esperança que el conjunt de les forces que han aconseguit representació al Parlament de Catalunya tindran la capacitat d’escollir un nou Govern preparat per afrontar el gran repte que, com a societat i com a país, tenim ara per davant, conciliar Catalunya, políticament i socialment.
Com també posàvem de manifest ahir a la tarda, en l’acte d’obertura del Cicle de Nadal al Saló de Plens de la Paeria, el Nadal és un temps d’il·lusió i d’esperança que ens porta a agermanar-nos, més enllà de diferències i discrepàncies. Espero que aquest esperit de germanor i unió social sigui el que plani en l’any 2018 que som a punt d’iniciar.