CARTA DEL ALCALDE
Lleida reivindica més Alta Velocitat
Paer en cap
La posada en marxa d’un nou AVE de baix cost, l’EVA, que a partir del 2019 unirà Madrid i Barcelona és, sens dubte, una molt bona notícia. L’alta velocitat ferroviària és decisiva per a l’avanç de la nostra economia i una aposta estratègica essencial per al progrés dels territoris. Tot i que el projecte encara s’ha de perfilar, en la presentació del dimarts es va assenyalar que l’única parada dels EVA seria a l’estació del Camp de Tarragona. L’Ajuntament de Lleida va reaccionar d’immediat, el mateix dia de l’anunci del projecte, i ja ha demanat formalment que els nous EVA també s’aturin a l’Estació Lleida-Pirineus.
En una carta personal al ministre de Foment Íñigo de la Serna, he fet la petició de que el nou servei tingui parada a Lleida i justifico les raons per les quals la nostra ciutat i el seu ampli territori d’influència no se’n poden quedar al marge. La primera raó és l’èxit indiscutible dels quinze anys d’història que Lleida ha compartit amb el tren d’alta velocitat. El 2003, ens vàrem convertir en la primera ciutat catalana en tenir AVE, un servei que ha registrat més de deu milions de viatgers fins al 2017 i que ha reforçat el paper de Lleida de nus de comunicacions i punt que articula Catalunya amb la resta de la Península. L’economia del present i del futur necessita l’Alta Velocitat per la mobilitat de les persones, per raó de negocis o turística, com també és imprescindible per al moviment de mercaderies el Corredor Ferroviari Mediterrani, que també reivindiquem des de Lleida. El tren d’alta velocitat ha estat una font de riquesa i de progrés per a Lleida en tots els àmbits. Sense l’AVE, hauria estat impossible la creació i el desenvolupament del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, que ja suma 1.800 treballadors i 127 empreses. Així mateix, aquesta infraestructura ferroviària ens ha consolidat com a principal capital firal catalana, després de Barcelona, amb 24 fires anuals, i ens ha reforçat com a centre de congressos. En aquest darrer cas, ho ha fet en total sinèrgia amb el Teatre i Centre de Convencions de La Llotja que, amb uns 100.000 visitants anuals entre espectadors i congressistes, tampoc no s’hauria concebut sense l’AVE ni hagués aixecat el vol com ho ha fet.
L’Alta Velocitat també ha injectat projecció i dinamisme als grans esdeveniments culturals que Lleida organitza (com la Fira de Titelles o les tres mostres de cinema, entre molts d’altres) i ha estat un aliat perquè els nostres indicadors turístics hagin pujat any rere any. Amb l’Estació Lleida-Pirineus, la nostra ciutat és el punt d’accés a l’alta velocitat ferroviària per als habitants i visitants del Pirineu de Lleida on, a més, es troben centres d’atracció turística tan importants com algunes de les principals pistes d’esquí d’Espanya i d’Andorra. Lleida és capital de sectors tan importants per a l’economia de Catalunya i del conjunt d’Espanya com la ramaderia i l’agricultura, especialment en l’àmbit de la fruita i del porcí, on és líder a escala europea. Aquesta posició es reforça amb el paper regulador de la llotja de Mercolleida, amb l’activitat de les fires i del Parc Científic i, molt especialment, amb la contribució de la Universitat de Lleida, que té un reconegut prestigi en el món agronòmic, forestal i veterinari i que forma part del Campus Iberus d’Excel·lència amb altres universitats de l’Eix de l’Ebre. La mobilitat que aporta el tren d’alta velocitat no ha fet sinó reforçar aquesta projecció i, des del sector primari, des de la ciutat i des del territori, s’aposta plenament per mantenir aquesta línia. L’AVE és part del segell de qualitat de Lleida i un servei públic plenament identificat amb la ciutat, que fou una de les fundadores de la Xarxa Estatal de Ciutats AVE. Un salt endavant com representen els trens EVA no pot prescindir de la demostrada capacitat de Lleida per aportar valor afegit a aquesta infraestructura i per treure’n un rendiment excel·lent.