CARTA DEL ALCALDE
Més Transparència, major Democràcia
Paer en cap
L’Ajuntament de Lleida torna a situar-se entre les administracions més transparents de Catalunya i del conjunt de l’Estat. Per quart any consecutiu, la Paeria ha obtingut un dels distintius més prestigiosos que acrediten la qualitat de la informació pública dels ens locals, el segell Infoparticipa, que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) després d’haver analitzat en profunditat els continguts dels sistemes d’informació municipal.
La informació pública per mitjans electrònics, accessible i de qualitat és una de les principals demandes de la societat actual, una exigència democràtica a què totes les administracions hem de fer front. El 98,08 per cent de transparència que la Paeria ha assolit en l’avaluació de la UAB confirma la bona feina que ha realitzat en aquest camp els darrers anys.
El salt endavant en transparència fet des de l’entrada en vigor de les lleis catalana i espanyola que regulen aquest àmbit ha estat remarcable, com també ho ha estat l’esforç de l’Ajuntament de Lleida per donar-hi compliment. Això ens ha permès assolir els exigents requisits de transparència del Segell Infoparticipa de la UAB (52 indicadors) i, també, superar els més de 80 requeriments que demana el prestigiós estudi de Transparency International, en el qual la Paeria, amb un 100 per cent, és al capdamunt del rànquing dels ajuntaments.
La transparència i la participació ciutadana en les administracions públiques s’erigeixen com els pilars del model democràtic que, en especial als ajuntaments, no hem de deixar de perfeccionar i aprofundir. En aquest sentit, la transparència i la participació són en la base del projecte més transcendental que l’Ajuntament de Lleida ha impulsat en els darrers anys i que en definirà el futur. Aquesta setmana hem aprovat el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de la ciutat, un dels trets distintius del qual és la profusió de presentacions i de debats públics que s’han realitzat amb els sectors més directament implicats i amb el conjunt de la ciutadania.
Els pressupostos participatius són un altre exemple dels beneficis de la implicació directa de la ciutadania en la gestió municipal. Mentre ja estem visitant les obres d’alguns dels projectes que els mateixos veïns i veïnes dels diferents barris varen proposar i aprovar l’any passat, ja tenim en marxa la segona edició d’aquesta iniciativa amb la qual es reserva un milió d’euros del pressupost municipal d’inversions perquè la ciutadania decideixi el seu destí.
Igualment important en termes de participació i transparència municipal és l’atenció a la ciutadania en les seves gestions i tràmits amb l’administració.
Aquesta setmana, l’Ajuntament de Lleida ha estrenat la seu de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana a la rambla de Ferran, una finestra d’ajuda presencial que es complementa amb les gestions que es poden fer a través de la xarxa, de l’ordre de 330.000 tràmits anuals.
S’està produint un canvi de model en la relació entre els Governs i la ciutadania, més oberta, fluïda i, per tant, democràtica. La transparència i la participació són un exercici exigent i madur de qualitat democràtica que ens implica a totes i a tots i en què la Paeria assoleix els màxims nivells.