CARTA DEL ALCALDE
Una economia sense incerteses
Paer en cap
Lleida ha estat el centre del debat econòmic a Catalunya aquest dijous i divendres, amb la celebració de la Trobada al Pirineu a la Seu d’Urgell. El debat ha estat marcat per la situació política a Catalunya i a Espanya, pels factors que ajuden a progressar l’empresariat en un món en canvi constant així com per la necessitat d’assolir una sortida de la crisi que sigui efectiva i justa socialment per a tothom.
A escala política, després dels esdeveniments del darrer any, és molt necessari emetre a arreu un missatge clar de legalitat i d’estabilitat per no introduir incerteses en la gestió de l’economia i per apaivagar les moltes que s’han generat. En economia, els riscs es poden quantificar i gestionar. Les incerteses, no. Confio que el diàleg que estan invocant els nous governs a Catalunya i a Espanya serveixi per trobar una sortida al conflicte institucional actual, que incideix fortament en la societat i en l’economia.
Pel que fa a la darrera crisi econòmica, encara no superada, les ciutats som un dels principals camps on s’està lliurant la batalla per revertir els seus efectes en la població. Les polítiques d’ocupació, educatives, de dinamització econòmica i d’ajuda social han saltat fa temps a la primera línia de l’agenda de molts ajuntaments, entre els quals, la Paeria. A més, a Lleida, projectes i institucions creats en l’època precrisi i molt abans, per tal de ser motors econòmics, han tingut un paper remarcable en aquests temps difícils.
És el cas del Parc Científic i Tecnològic de Lleida liderat per la Paeria i la UdL. Que la ciutat hagi pogut comptar amb un equipament on en els darrers deu anys s’han incorporat 1.800 professionals en 130 empreses és important. També és el cas de Fira de Lleida, que l’any passat ha tancat un dels millors exercicis de la seva història i ha generat un impacte de 17,2 milions d’euros per a la ciutat. Un altre exemple és GlobaLleida que, en tot el 2017 i en els 3 primers mesos del 2018, ha contribuït a crear i a donar continuïtat a 148 empreses i a la generació de 277 llocs de treball en tota la província. GlobaLleida és la institució de promoció econòmica del territori de Lleida en què participem l’Ajuntament i la Diputació de Lleida, les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida. A escala de ciutat, l’Institut Municipal d’Ocupació de la Paeria ha facilitat la inserció laboral de 2.000 persones l’any passat.
Aprofundir en la internacionalització de l’economia catalana ha estat un dels factors més citats a la Trobada al Pirineu per ajudar a assolir un major dinamisme i competitivitat. La ciutat de Lleida, centre d’una de les principals regions agroalimentàries d’Europa amb importants àmbits associats com el logístic i el de la recerca, també contribueix a enfortir aquesta línia, amb la tasca de Mercolleida –llotja de referència europea–, amb Fira de Lleida –que té en Sant Miquel i en Municipàlia els bucs insígnia de les seves mostres internacionals– i el mateix Parc Científic que aposta per reforçar el seu perfil global i amb la mirada posada en un dels màxims epicentres de la innovació tecnològica mundial, Califòrnia. Com ho fem de la mà de l’Associació d’Amics de Gaspar de Portolà que prepara per octubre un Congrés per intercanvis empresarials, tecnològics i culturals, Catalunya-Califòrnia.
Altres factors de progrés que s’han destacat en la trobada són la innovació, la digitalització i la formació dels joves. En aquests àmbits incideixen les institucions i organismes ja citats, especialment el Parc Científic, la Universitat de Lleida (membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Vall de l’Ebre-Campus Íberus) i també la pujança dels estudis de Formació Professional de modalitat dual a Lleida.
Demanem estabilitat a la política perquè estabilitat és el que hem aportat moltes ciutats i ajuntaments en les darreres crisis, tant en l’econòmica com en la política. Els municipis hem de generar un marc de confiança perquè l’economia hi pugui arrelar amb la dimensió particular de cada projecte, tots valuosos. Des d’un petit comerç de barri fins a grans empreses locals que poden tenir abast mundial.
Lleida és una ciutat de serveis, comercial i universitària, nus d’una potent regió agroalimentària que, en els darrers temps, ha enriquit el seu perfil com a capital turística, cultural i seu de grans esdeveniments esportius. Des de l’estabilitat municipal, mirem de contribuir a l’economia catalana aportant projectes i instruments per al progrés col·lectiu.