CARTA DEL ALCALDE
La ciutat davant el nou curs
Paer en cap
El pròxim dimecres 12 de setembre, comença el curs escolar a Catalunya, una data en què ciutats i pobles recuperen el seu ritme habitual després de l’estiu i que posa a prova l’eficàcia d’un ampli entramat de serveis i polítiques públiques.
Equipaments i programes educatius esdevenen primordials per aconseguir l’èxit però, al costat d’aquests recursos, és imprescindible crear un model de ciutat que encaixi plenament amb totes les necessitats d’un àmbit que és clau per al futur de la nostra societat: el món educatiu.
Una bona planificació de mobilitat urbana i que tingui molt en compte els entorns escolars contribuirà sempre a reforçar el projecte educatiu de qualsevol centre. La ciutat ha de ser una extensió, una bona pràctica de tot allò que s’ensenya a les aules, on són molt presents conceptes tan claus com el civisme, la sostenibilitat i la convivència. Per tant, el disseny de tot l’espai urbà vinculat a cada centre d’ensenyament i els seus trajectes d’accés han d’alimentar aquest discurs. És el que l’Ajuntament de Lleida duu a terme amb els projectes dels Camins Escolars als barris de Cappont, d’Universitat i del Centre Històric; condicionar els entorns de les escoles dels barris per millorar-ne la seguretat viària i el confort urbà per, de la seva mà, teixir més convivència.
La gratuïtat dels Autobusos urbans per als escolars afavoreix, així mateix, una mobilitat més sostenible i segura en els trajectes per raó d’estudis a l’interior de Lleida que, en el vessant de la seguretat, també compta amb el reforç de l’actuació de la Guàrdia Urbana i dels agents cívics a les entrades i sortides dels col·legis. La ciutat es posa al servei de l’educació en les seves necessitats més diàries i immediates, però també ho fa en la planificació més estratègica, com la que estableix el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. El POUM i la Lleida més verda, sostenible i cohesionada que planteja, també camina d’acord amb les directrius del que ha de ser una ciutat plenament educadora.
A tots els nivells, l’Ajuntament de Lleida és conscient del rol actiu que l’administració local ha de tenir en les polítiques educatives tot i no comptar amb competències directes. La Paeria actua com a ens responsable per facilitar al màxim l’educació de la ciutadania i, per aquesta raó, compta amb serveis i programes propis, alguns dels quals són un puntal del sistema educatiu de la ciutat, com les 18 Escoles Bressol Municipals, els centres d’estudis artístics (Conservatori i Escola de Música, Aula de Teatre i Escola d’Art Leandre Cristòfol) o programes històrics com Educació a l’Abast o les Escoles Esportives Municipals.
La ciutat és el marc del projecte de vida dels lleidatans i les lleidatanes. Una part essencial d’aquest projecte és la criança dels infants i el procés educatiu que molts comencen la propera setmana. Lleida té la missió d’acompanyar-los i d’aportar al màxim, perquè l’educació és el material amb què es construeix el futur millor per als nostres fills i filles i per a la nostra societat.