SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

Lleida, ciutat amiga de la gent gran

Paer en cap

Creado:

Actualizado:

Lleida ha de ser una ciutat amiga de la gent gran i s’han d’impulsar mesures a favor d’aquest col·lectiu perquè, entre tots, construïm la ciutat a la qual volem viure. L’envelliment poblacional és una tendència que estem experimentant arreu. La proporció de persones majors de 60 anys està creixent progressivament i s’han d’adaptar les estructures i els serveis perquè incloguin les persones grans, amb les seves necessitats i capacitats.

El perfil i les demandes d’aquest segment de població estan canviant, s’han d’ampliar les activitats que s’ofereixen i obrir canals de comunicació i de relació perquè pugui participar activament en allò que l’afecta de manera directa.

Hem de capgirar estereotips negatius i donar més protagonisme a la nostra gent gran (que no vella), aprofitant el seu potencial, reforçant les seves fortaleses i fent que esdevinguin agents actius. La seva expertesa i coneixements ens han de servir d’exemple i han de contribuir en l’educació i en els valors, respectant els trets característics de cada generació i perquè els uns aprenguem dels altres.

Les persones grans teniu moltes coses a dir i, des de l’equip de govern volem escoltar-vos. Hem de treballar tots plegats en el gran projecte de la ciutat, amb actuacions que impliquin les diferents àrees municipals.

Els últims mesos, l’Àrea de la Gent Gran de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones ha tingut reunions sectorials amb el col·lectiu de gent gran per detectar i apuntar quines millores es podrien aplicar a la ciutat per millorar el confort. Han sortit diverses propostes com la freqüència dels autobusos urbans, els temps d’espera als passos de vianants, ampliar voreres o l’accessibilitat als comerços, i una programació cultural adaptada. Són accions variades sobre els equipaments, el comerç, la mobilitat, la salut, l’oci, etc. N’hi ha que estan al nostre abast i intentarem fixar un programa d’actuació per aplicar-les dins d’aquest gran pla transversal de polítiques actives adreçat a les persones grans que presentarem les pròximes setmanes.

Un dels reptes i problemes més importants en aquest grup d’edat és la soledat. Em preocupen les persones que viuen soles i, per aquest fet, hem d’assegurar una infraestructura al seu voltant, la qual els doni suport, tant en l’aspecte sanitari i assistencial, com en l’àmbit relacional i social. Hem de formular polítiques públiques que protegeixin les persones grans des de diferents àmbits. S’ha de pensar en l’habitatge, en el benestar i també en l’autonomia personal. S’han de contrarestar les mancances que puguin tenir i facilitar la conciliació perquè els seus familiars puguin tenir cura dels seus pares i mares, avis i àvies. Però també en el lleure, l’oci i la cultura. No hi ha millor cura que relacionar-te amb les persones que tens al teu voltant o sortir a passejar i parlar de les cabòries diàries. Els equipaments municipals, siguin llars de jubilats, centres cívics o bé centres culturals tenen un paper important que cal potenciar perquè hi hagi una major participació de les persones grans.

M’agradaria comptar amb vosaltres, veure a la ciutat gent gran activa i activista, que s’impliqui en la mesura que vulgui i pugui, i que faci arribar les seves inquietuds, propostes i il·lusions, perquè des de l’equip de govern es puguin valorar i així avançar en un model de ciutat accessible per a tothom, pensat per i amb les persones. La Paeria ha de formar part del vostre entorn, i plegats hem de fer un salt qualitatiu per millorar la vostra qualitat de vida i per construir una ciutat de tots.

tracking