CARTA DEL ALCALDE
Treballant per al progrés de Lleida
Paer en cap
Lleida té en cartera importants projectes de ciutat en què també intervenen altres administracions i que, per tant, fan necessari un clima de cooperació i entesa institucional que la Paeria sempre ha alimentat. Tenim la vocació de treballar perquè Lleida avanci i ho ha de fer de la mà d’institucions com els governs d’Espanya i de Catalunya, amb els quals mantenim trobades i contactes de manera ordinària.
Aquesta setmana, ens hem reunit a Madrid amb els secretaris d’Estat de Medi Ambient, d’Infraestructures i Universitats per tal de donar un nou impuls a iniciatives que han de redundar en el progrés de Lleida.
L’ampliació del cabal ecològic del Segre és una aspiració històrica de la ciutat i, ara, representa una de les bases del procés de transformació del tram urbà del riu que marca el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). En la trobada que vam mantenir amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, vam acordar que la Paeria farà una al·legació per modificar el Pla Hidrològic Nacional amb l’objectiu d’arribar a un cabal d’entre 12 i 19 metres cúbics per segon al Segre, més del doble que l’actual. Un major curs d’aigua reduirà la presència de macròfits i insectes a l’estiu i ens aportarà més qualitat mediambiental.
La reunió amb el secretari d’Estat d’Infraestructures i Transports es va centrar en el Pla de l’Estació on, a banda del desenvolupament comercial i d’habitatges, s’inclou la futura terminal d’autobusos. Aquests dies, enviem la petició formal de desafectació dels terrenys que l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) té al costat del pont de Príncep de Viana, en el lloc on la Generalitat ha de bastir l’estació. Una vegada resolta aquesta desafectació, els terrenys ja es podran cedir anticipadament a la Paeria per poder emprendre els treballs.
Un tema ineludible va ser la situació de les rodalies a Catalunya i l’aspiració de Lleida de comptar amb un sistema de rodalies propi, amb la ciutat com a epicentre i amb l’extensió lògica cap a la Franja i l’Aragó. Vaig recollir el compromís del secretari d’Estat d’avançar en aquestes dues qüestions així com en la demanda de connectar l’eix central ferroviari amb el Corredor del Mediterrani a través de Saragossa, Montsó, Tamarit i Lleida, cap a la sortida al port de Tarragona.
La recerca i el coneixement són motors crucials de desenvolupament per a qualsevol ciutat. Lleida té un actiu important amb la relació que han estat capaces de construir la Paeria i la Universitat de Lleida que, entre altres fites, ha donat el fruit del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari. A Madrid, amb el rector Roberto Fernández, vam presentar a la secretària d’Estat d’Universitats dos nous projectes, un laboratori que està a punt d’iniciar obres –l’Agro Living Lab– i la planta pilot de Tecnologia dels Aliments, que s’inaugurarà pròximament.
Lleida ha d’avançar en els seus grans projectes de ciutat, aquells que generen el progrés i el desenvolupament col·lectiu, de la mà d’altres institucions amb qui compartim un deure inexcusable, millorar el present i el futur de totes i tots a través de la gestió dels diferents governs.