GOVERN DE LA PAERIA
Ocupabilitat i empoderament
5a tinent d’alcalde i regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social a la paeria
La Regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida, en el marc de la Lleida Emprenedora, vol aconseguir una ciutat d’oportunitats que generi atracció empresarial, on es creï ocupació i, sobretot, on no ens deixem ningú pel fet de tenir habilitats o capacitats singulars. Aquest és un dels objectius de la nostra regidoria.
Per això, necessitem una Lleida conscienciada amb la responsabilitat social, una Lleida inclusiva, una ciutat que generi oportunitats. És important que les administracions, les empreses i les entitats sumem esforços dirigits a aquesta conscienciació social per assegurar, així, la igualtat d’oportunitats.
Com a govern municipal, tenim un compromís amb la societat lleidatana, cosa que ens porta a posar en valor aquesta responsabilitat social mitjançant una gestió ètica i un desenvolupament sostenible. Aquest és el camí que seguirem, creant sinergies, espais per compartir experiències i fomentant aquest tipus de gestió. Les empreses i les organitzacions les formen les persones, són equips humans que cal apoderar. Així doncs, tenim al davant un gran repte.
“No deixar ningú enrere”, aquest és el lema de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible que, l’any 2015, van signar els caps d’estat i de govern dels països membres de les Nacions Unides. Representa el compromís internacional per fer front als reptes socials, econòmics i mediambientals de la globalització, posant al centre les persones, el planeta, la prosperitat i la pau.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 ens parlen de grans reptes respecte a les 5 P: persones, planeta, prosperitat, pau i partenariats. Des de la Regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social tenim molt presents aquests reptes; l’eix principal, però, són les persones.
En aquesta línia, i seguint els paràmetres que estableix l’ODS 8, que són promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom, des de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí (IMO), i a través dels programes que s’hi desenvolupen, treballem per aconseguir objectius com la participació plena i efectiva de les dones, el suport a l’emprenedoria, la protecció dels drets laborals i la promoció d’un entorn de treball segur i protegit per a la persona treballadora. Aspectes com la mobilitat, l’alfabetització o una formació bàsica amb titulació són obstacles que ens trobem en el dia a dia de moltes persones. És aquí on neix la nostra obligació de posar els recursos que tenim al nostre abast i fer una societat més inclusiva.
L’objectiu principal de l’IMO és millorar l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat responsable de les empreses, per tal d’assolir un desenvolupament social sostenible. Per aquest motiu, aquest any 2020, a més de continuar desenvolupant tots els programes d’ocupació, apostem directament per la responsabilitat social corporativa (RSC) incorporant un projecte innovador, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, que se centra específicament en la implantació de la responsabilitat social a les empreses.
Es tracta del projecte Xarxa d’empreses en responsabilitat social de Ponent (XERSP). Totes les empreses que estiguin disposades a preparar un pla d’RSC s’hi poden adherir. La filosofia del programa és crear una xarxa mitjançant metodologies participatives, com taules rodones, espais de networking, o la recerca de sinergies transversals. Això permetrà compartir experiències entre empreses a través de tutories, visites a empreses amb models d’RSC d’èxit, etc. A més, es comptarà amb professionals, experts de qualitat en la matèria per a incorporar, dins de les seves línies estratègiques, l’RSC.
Tot això en el marc d’una metodologia de bones pràctiques empresarials i amb l’objectiu d’aconseguir un benefici per a la ciutadania.
A la Regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida, així com en el conjunt del govern d’entesa de l’ajuntament de Lleida, tenim clar que l’RSC no és una moda, és una necessitat que ve per quedar-se i és una manera de viure.