GOVERN DE LA PAERIA
Moltes gràcies, #PaeriaTeam
2a tinenta d’alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional
Ningú s’hauria imaginat, fa uns mesos, que començaríem la primavera confinats a casa. Que no celebraríem Sant Jordi passejant per la rambla d’Aragó o el carrer Major i que la Setmana Santa no serien aquelles breus escapades de desconnexió o per fer la mona al camp amb les nostres amistats. I els regidors i regidores de l’Ajuntament –així com els treballadors i treballadores de la casa– mai ens hauríem imaginat que l’ordinador, la tauleta, les eines tecnològiques que durant el nostre dia a dia ja utilitzem habitualment, serien un salvavides per poder continuar liderant i treballant per Lleida. I aquest salvavides s’ha aconseguit en un temps rècord.
Demà dimarts farem el primer ple telemàtic de la Paeria. Tots els regidors ens connectarem alhora des de casa en una videoconferència gràcies a un programari de Microsotf anomenat Teams Live. La Junta de Portaveus, prèvia a tots els plens, la vam fer dimecres passat també telemàticament. I via videoconferència farem abans del ple la junta general de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU). Com que els plens han de ser públics, la sessió es retransmetrà en directe via streaming perquè la pugui seguir tant la ciutadania com els mitjans de comunicació.
Les experiències telemàtiques prèvies que hem dut a terme en els darrers dies ens han servit d’entrenament. El bon desenvolupament de la comissió d’Urbanisme, que va ser la primera a fer-se per videoconferència; del consell d’administració extraordinari de l’EMU, en què es va acordar elevar a la Junta General l’aprovació del pla de sanejament financer, o de la comissió informativa de les Polítiques de gestió de Govern Obert, Economia i Participació, permeten tenir força esperances que demà puguem oferir un ple telemàtic a l’alçada del que la ciutat necessita.
L’esforç tecnològic de la Paeria per garantir el funcionament dels òrgans de govern ens ha situat al capdavant de les administracions públiques pel que fa a digitalització, tant en l’aspecte tècnic com en l’administratiu. Els primers dies de confinament ja vam posar en marxa el teletreball perquè els 1.500 treballadors de la casa poguessin tenir les eines necessàries per treballar. Des de muntar un escriptori virtual, amb accés al correu corporatiu fins a posar en marxa eines per dur a terme tasques de forma col·laborativa. D’aquesta manera tots poden continuar fent la seva feina com si fossin al lloc de treball habitual. Aquests dies, i en temps rècord, no només s’han posat les eines a l’abast de tothom a través del teletreball i s’ha impulsat la tramitació electrònica al 100%, sinó que hem anat molt més enllà, hem plantat la llavor del veritable canvi, perquè s’està transformant la manera de treballar a l’administració: s’han creat xarxes informals, comunitat de pràctiques i d’ajuda mútua, el treball horitzontal i col·laboratiu, gestió del coneixement, etcètera. S’ha incorporat de manera natural un nou paradigma organitzatiu, que ha vingut per quedar-se per sempre. No sé si, com alguns vaticinen, ens acostem a la fi del món; el que sí que intueixo és que aquests dies suposaran la fi d’aquest món, el que hem conegut fins ara, i que aquest confinament obrirà les portes a una forma d’entendre allò que ens envolta; i en aquest nou món que construirem plegats haurem de posar-hi moltes dosis de solidaritat, d’humilitat, de suport mutu, d’agraïment i de tecnologia com a disrupció d’una societat que ha de situar les persones i la vida en el centre de tot.