SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Treballem plegats per un demà millor

5a tinent d’alcalde. regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social. Presidenta de l’IMO

Creado:

Actualizado:

Aquest Primer de Maig arriba marcat per un fet extraordinari, únic i impensable: una crisi sanitària, provocada per la Covid-19, que ens ha dut a una crisi econòmica i social a la qual hem de fer front. Ara, més que mai, hem de tirar endavant i saber i poder aportar el nostre gra de sorra.

Com va dir Albert Einstein, “no podem esperar que la situació actual canviï per si sola si seguim fent les mateixes coses de sempre. La crisi pot esdevenir un bé extraordinàriament beneficiós per a qualsevol persona, qualsevol poble: totes les crisis contribueixen al progrés”. De moment, podem afirmar que aquesta crisi ja ens ha fet canviar: no veiem les coses de la mateixa manera, no fem les coses de la mateixa manera i, segurament, tampoc ho farem després.

Actualment, tasques que es feien presencials ja s’estan realitzant telemàticament. Hi ha preguntes que comencen a demanar una resposta, per exemple: ha vingut el teletreball per a quedar-se? Fa molts anys que es va començar a parlar d’aquesta metodologia de feina. Molts sectors, com l’agrari, van començar anys enrere a introduir la televenda per ampliar el seu camp d’acció. És una manera de treballar que anava demanant pas, un pas, que amb la crisi sanitària que patim, ha esdevingut una realitat. Ens ha empès de sobte cap al futur. Un futur que ja és present i que suposarà canvis. Uns llocs de treball s’eliminaran i uns altres en sorgiran. I és que la nova normalitat portarà molts canvis i hem d’afrontar-los proactivament. El que tenim més clar és que s’hauran de canviar. I que ens caldrà reinventar-nos i estar a l’alçada de tots aquests canvis.

El mercat laboral està sempre sotmès a l’evolució. Els canvis formen part de la seva idiosincràsia, però per fer front a un canvi tan virulent hem de posar èmfasi en l’adaptabilitat com a competència clau. El mercat laboral és diferent segons les zones, és canviant, també és incert, i per tant tenim la necessitat de conèixer-lo i adaptar-nos-hi. Sorgiran nous escenaris, cosa que comportarà l’adaptació a aquestes novetats, i podem estar segurs que serem capaços de readaptar-nos. Perquè ja ho hem demostrat altres vegades. La situació ens porta un canvi de paradigma obligatori. I és cosa de tots i totes saber-ne treure i trobar el costat positiu d’aquest canvi.

L’equip humà de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí, l’IMO, està treballant i estudiant, des del punt de vista de la prospecció i arran d’aquesta crisi, quins sectors generaran més treball i què podem aportar per adaptar-nos a la situació de manera que els treballadors puguin assolir i aconseguir aquestes feines.

Així, al Servei d’Intermediació Laboral de l’IMO s’ha pogut constatar un increment de la demanda de personal en l’àmbit sanitari, com auxiliars d’infermeria o geriatria i auxiliars de laboratori. Aquesta és una reacció immediata a la situació que vivim actualment. L’actual crisi ha donat valor a la importància de la cura dels més grans, un treball que necessita una revalorització. Però Lleida està i estarà sempre arrelada a un sector: l’agroalimentari.

L’agricultura mantindrà el nostre dia a dia durant els mesos vinents. La terra tornarà a ser la que ens donarà l’impuls per poder superar aquesta situació. Les xifres del Servei d’Intermediació Laboral de l’IMO en són una mostra. Així, podem constatar que s’han rebut ofertes per a 580 llocs de treball per a envasadors de fruita, a més a més de peons de magatzem, aclaridors, o auxiliars administratius, aquestes són les ofertes laborals que demanda un sector que ha de fer front a la campanya de fruita del 2020.

El futur que ens espera és incert, és desconegut, però hi ha moltes certeses en les quals hem de treballar, com són les polítiques ocupacionals. Hi ha d’haver un esforç d’inversió en l’acompanyament de les persones que necessitaran una feina; unes mesures per pal·liar les conseqüències d’aquesta crisi que passen per la requalificació i una política d’ocupació molt concertada amb les empreses, per això no podem permetre que l’Estat apliqui retallades en polítiques actives d’ocupació de fins a un 55 per cent.

Des de la Regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social volem donar les eines perquè es pugui tirar endavant, modificant sistemes de treball, ampliant àrees i donant suport als que més ho necessiten. Per aquesta raó hem posat totes les plataformes que tenim al nostre abast per no descuidar a ningú.

Està clar que aquesta crisi ens farà obrir els ulls i ens farà veure el canvi que ve i que ja hem començat a viure. Haurem de posar-hi esperança, rigor i molta voluntat per tirar endavant aquesta situació. Tots junts, de ben segur, ens en sortirem.

tracking