GOVERN DE LA PAERIA
Actitud per a la recuperació
Tinent d’alcalde i Promoció econòmicai Emprenedoria a l’ajuntament de lleida
Vagin per davant
unes sentides
paraules de condol dedicades al company Sergio González, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Lleida, i a la seva família, davant la pèrdua de la seva filla Anna en un fatal accident de trànsit. En aquest cop inimaginable, Sergio, Esther i Marc, som al vostre costat.
Voldria que els termes “actitud” i “recuperació” planegessin sobre totes o cadascuna de les paraules d’aquest article en què dibuixaré, des de l’òptica de la promoció econòmica, el context que estem vivint en una dimensió present, però també en un marc d’oportunitats imminents. És cert i conegut que vivim un dia a dia marcat per la incertesa que ens han deixat la pandèmia per la Covid-19 i la consegüent crisi econòmica que s’apunta amb severitat; una crisi diferent de qualsevol model anterior perquè, en aquest cas, l’agent detonant és tant imprevist com exogen als mercats, per tant, la incògnita que més preocupa és com es produirà la necessària recuperació i quins seran els terminis. En qualsevol cas, la primera conclusió és que existeix un instrument útil que és la injecció de liquiditat a les empreses i que els governs competents hi hem d’abocar el major nombre d’eines i recursos, dins de les possibilitats de cada administració. En clau municipal, la promoció econòmica de Lleida queda també condicionada i, en conseqüència, s’ha d’adaptar sense pressa però sense pausa a la realitat postcoronavirus, que tampoc no sabem si serà literalment nova, però sí que sabem que és imprevisible. Com a ajuntament, ja estem responent amb diferents paquets de mesures que van des de l’àmbit fiscal, tributari i també laboral i financer. Ara bé, fixem com a eix vertebrador el seguiment de totes les accions d’emprenedoria i empresa, de diferents nivells i dimensions, que són, en definitiva, la garantia del benestar de les famílies, de les persones. Tinguem en compte, a més, que aquesta crisi està tenint un impacte particular en activitats de socialització com són el turisme, la restauració, el lleure o la cultura, en general. Això comporta que en paral·lel a les mesures que es puguin activar en clau de ciutat, també s’hagi de preveure dinamització i motors generadors i regeneradors de l’activitat econòmica. En aquest punt és on entra en joc l’acció de Fira de Lleida, la recuperació del turisme de reunions al Palau de Congressos-La Llotja i una campanya que consolidi la marca Lleida en tota la seva potencialitat: natura, sostenibilitat, gastronomia, patrimoni, història, lleure... Hi estem treballant.
En sortirem? N’estic convençut. I ho farem mercès als equips tècnics de l’Ajuntament de Lleida, que fa temps que valoren i treballen en totes les estratègies possibles. Però ho farem també mercès a l’enfortiment, per exemple, de la col·laboració publicoprivada amb la Cambra de Comerç i que culminarà en un pla estratègic que serà concret, tangible i realista. En suma, els nous paràmetres per a la promoció econòmica de la ciutat de Lleida i del nostre entorn s’escriuran en termes de la revisió d’estratègies solvents que ens venen marcades per l’experiència i el treball realitzat, però també d’acord amb les noves oportunitats que ofereixen els canvis conjunturals que ha comportat la crisi per la Covid-19. Canvis que no estan de pas i que es consoliden a una velocitat vertiginosa com són els nous models de gestió empresarial, el teletreball o la transformació digital. És la nostra obligació observar els nous models i, en conseqüència, obrir les portes a noves oportunitats que caldrà fonamentar en la generació de confiança, perquè, com deia a l’inici de l’article, som en temps de recuperació, som en temps d’actitud.