SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

La importància de ser socialment responsable

5a tinenta d’alcalde i regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida

Creado:

Actualizado:

Sabem que la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), d’un temps ençà, ha pres una gran embranzida. Tot i això, encara molts de nosaltres ens podem preguntar què és, què significa, què comporta? La responsabilitat social es refereix al compromís o obligació dels membres d’una societat, sigui individualment o en grup, tant entre si com per a la societat en el seu conjunt. Ser socialment responsable no només significa complir plenament amb les obligacions jurídiques, sinó també anar més enllà, invertir en el capital humà i en les relacions que operen amb l’entorn i amb la societat.

L’RSC, tot i que, aparentment, sigui un terme recent, és quelcom que hem estat fent des de fa temps, tant en els àmbits personals com en els empresarials. En els personals, som socialment responsables quan participem, per exemple, en la recollida d’aliments per donar-los a aquelles persones més vulnerables, o bé quan evitem comprar en excés per no haver de llençar els aliments que es fan malbé. En aquesta línia, les empreses també estan treballant aspectes de l’RSC sense adonar-se’n, sense ser-ne prou conscients. Un exemple pot ser quan, dins de la cadena de producció, l’empresa decideix contractar els serveis que ofereixen els centres especials de treball. També quan l’empresa, en lloc d’utilitzar materials que són altament contaminants, els substitueix per aquells que són biodegradables. I així, moltes altres actuacions que portem a terme en el nostre dia a dia.

Prendre consciència que les empreses són socialment responsables és important i transcendent, ja que les accions que es fan adequadament perquè la nostra societat sigui millor permeten millorar-les i adaptar-ne de noves. És per la importància d’aquesta presa de consciència per part de les empreses que el projecte innovador Xarxa d’Empreses amb Responsabilitat Social de Ponent (XERSP), de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), ha estat treballant tot aquest any. Així, l’objectiu principal del projecte ha estat potenciar l’RSC en l’àmbit empresarial, i que totes les empreses que treballen la seva RSC poguessin enriquir el seu desenvolupament i les empreses que encara no el treballen el poguessin iniciar.

En el projecte s’ha comptat amb el treball en xarxa de 12 empreses impulsores referents en RSC a les terres de Ponent que han estat les encarregades de detectar quines temàtiques, quant a RSC, eren més necessàries en les empreses lleidatanes i de seleccionar i prioritzar els temes que podien ser de més interès. Aquest treball s’ha portat a terme amb la utilització d’una metodologia participativa, a través de diferents conferències, World Cafè, visites en empreses d’èxit i estades en empreses amb experiència amb RSC. Així, Torrons i Mel Alemany, per exemple, ha donat a conèixer la relació laboral amb els Centres Especials de Treball tot incorporant-los al procés productiu, la Fundació Aspros ha explicat com estan creant oportunitats per a un futur sostenible, el Grup Vall Companys ha fet visible el Projecte Companys de la salut-Vida Saludable i altres empreses que també hi han contribuït en aportar la seva experiència i pràctica en RSC.

D’aquesta manera, les empreses del territori han posat a l’abast de les altres empreses tot el seu aprenentatge adquirit des de l’experiència, fruit de la perseverança, de la professionalitat i de l’excel·lència, en potenciar sinergies entre els diferents participants per enriquir tot el conjunt d’agents implicats en el projecte. Això ha permès visualitzar i objectivar el valor creat per les empreses i pel conjunt dels seus grups d’interès.

Per tant, podem afirmar que l’empresa no es limita simplement a fer negoci, sinó que fa un pas més. Tota la informació no financera també és de gran rellevància, tant per a l’empresa, com per als seus grups d’interès, i suposa anar més enllà del que estableix la legislació vigent. I és per aquest motiu que l’RSC està prenent més i més embranzida. En l’àmbit social, les persones mostren molt d’interès en les accions que les empreses duen a terme, es valora que siguin transparents, que es preocupin pel tracte amb les persones, que s’ofereixi un pla de carrera individualitzat a través del qual les persones puguin desenvolupar els seus talents i les seves competències al servei de l’empresa i que aquesta en potenciï el desenvolupament. En resum, es valora aquelles empreses que potencien el benestar de les persones treballadores.

Així doncs, de les preguntes que ens fèiem al principi, de què significa l’RSC i què aporta, ara podem afirmar que són accions i mesures que, per a l’empresa, mai representen una pèrdua de diners, ans al contrari, són una inversió que reverteix en unes millores de productivitat i que, en conseqüència, reporta beneficis. Animo des d’aquí totes les empreses del nostre territori a continuar construint una Lleida més inclusiva i generadora d’oportunitats i aportar el gra de sorra per ser cada dia més responsables socialment.

tracking