SEGRE

Creado:

Actualizado:

La base d’una ciutat intel·ligentment segura és la capacitat de donar resposta a les necessitats dels ciutadans. No obstant això, a mesura que una ciutat creix i cada cop té més habitants –com és el cas de Lleida, on ja som 141.000 persones– els riscos i les necessitats es diversifiquen.

El nostre objectiu com a Govern municipal i com a ciutat intel·ligent és la creació d’un pla de respostes que compti amb tots els actors clau per vetllar per la seguretat dels lleidatans i lleidatanes. La seguretat va més enllà dels uniformes; és preveure, és avançar-nos, és tenir uns temps de resposta més ràpids, millorar la gestió dels incidents o facilitar la coordinació dels equips d’intervenció.

Vetllar per la seguretat és el gran desafiament que estem afrontant des de la Lleida Segura i des de l’Ajuntament de Lleida. En incorporar-nos al Govern, ara fa dos anys, vam trobar-nos que tots els plans de protecció civil municipals estaven caducats o pendents d’actualitzar des de feia més de deu anys. Ens va semblar una situació tan greu i preocupant que, en el mateix moment, vam posar-nos a treballar per revertir-la.

I ho hem fet amb accions i polítiques efectives i intel·ligents. Una d’elles és l’aprovació del Document Únic de Protecció Civil Municipal (Duprocim), mesura que vam aprovar al ple del mes d’abril i que determina la planificació de la protecció civil a la ciutat amb l’objectiu de millorar la prevenció de riscos i donar resposta a les possibles situacions d’emergència que puguin sorgir al municipi.

A partir d’ara, amb el Duprocim entre mans, som capaços d’organitzar degudament els serveis de prevenció, així com catalogar els recursos existents i actuar en casos d’alerta per tal d’anticipar-nos als efectes que es puguin derivar davant de possibles emergències climàtiques (nevades, inundacions, sismes...) i actuar amb diligència i responsabilitat per evitar posar en risc la vida de les persones.

Una altra de les grans millores en matèria de seguretat ha estat la nostra aposta per millorar la seguretat viària: la incorporació del CiviCar, el nou sistema de vigilància de trànsit de la Guàrdia Urbana. Amb la permissivitat que hem viscut durant anys davant d’alguns comportaments incívics, aquest nou dispositiu ens ha servit de gran ajuda a l’hora de combatre aquestes actituds –sobretot, les dobles files o les ocupacions de les voreres–, promoure conductes cíviques al volant i incrementar la seguretat dels vianants.

De fet, durant el període de pedagogia i sensibilització, la ciutadania ha pres consciència que aquests comportaments inclouen una responsabilitat que cal assumir i estem promovent una cultura de la mobilitat més respectuosa, més segura i més amable.

La seguretat és cosa de tots. Des de l’Ajuntament de Lleida estem treballant per minimitzar els efectes ocasionats per les situacions de crisi i promoure la sensibilització i formació de la població, però el que fa de Lleida una ciutat realment segura és la responsabilitat dels seus ciutadans i el compromís per fer un exercici conjunt pel bé comú, per aconseguir viu

re en una ciutat on –a més de viure-hi– hi puguem conviure satisfactòriament.

tracking