GOVERN DE LA PAERIA
Un estudi del present per millorar el futur
He dit en diverses ocasions que crec de manera convençuda en la cultura de la col·laboració. Una col·laboració entre sector públic i societat civil per fer millor les coses. Sempre tenint present el nostre darrer objectiu: servir Lleida i la seva gent.
Una mostra concreta d’aquesta col·laboració és la brillant iniciativa que ha tingut la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida de posar a disposició d’administracions i empreses el treball Estudi sobre la deslocalització d’empreses a les comarques de Lleida. Aquest treball, que l’entitat empresarial lleidatana ha impulsat i que va presentar aquesta setmana, ha estat elaborat per investigadors de la UPF-Barcelona School of Management i de la Universitat de Lleida. Agraeixo sincerament a la Cambra la iniciativa impregnada d’un gran esperit constructiu, que no només il·lustra la situació del nostre teixit empresarial, sinó que també aporta solucions per revertir la situació actual.
Animo els que llegiu aquest article a descarregar-vos l’interessant estudi que podeu trobar a la pàgina web de la Cambra. Es tracta d’un treball de recerca que aporta una informació rigorosa de les causes per les quals massa empresaris lleidatans, entre els anys 2015 i 2020, van prendre la decisió de marxar de les nostres comarques. Una informació que amb tota seguretat serà de gran utilitat perquè no solament descriu la dimensió de la problemàtica i les seves causes sinó que proposa solucions que trobo molt adequades.Entre les solucions que proposa l’estudi hi ha la de dotar de més agilitat l’administració, promoure un augment de la inversió en infraestructures i crear un pol generador d’inversions incrementant el sòl industrial.
Hi estic totalment d’acord. Tots són reptes fonamentals de l’actual govern de la Paeria. En aquests dos darrers anys hem treballat a actualitzar i modificar diverses ordenances municipals per millorar la relació del ciutadà amb l’administració i agilitar els tràmits de llicències i permisos.
I, per sobre de tot, farem entre tots realitat un projecte que estic convençut que permetrà fer el salt endavant a nivell industrial que Lleida necessitava des de feia massa anys: el Pla Director Urbanístic del polígon de Torreblanca Quatre Pilans. Un projecte que posarà al mercat, en el termini d’un any, més de 240 hectàrees de sòl industrial i logístic. L’extraordinària extensió d’aquesta superfície permetrà parcel·lar el terreny a demanda dels possibles inversors, creant el context adient per acollir des de microempreses fins a macroprojectes industrials o logístics.
A tot això, hi hem de sumar que el projecte inclou la construcció d’una terminal intermodal ferroviària de mercaderies que permetrà millorar les connexions amb els ports de Tarragona i Barcelona.No vull deixar d’esmentar i felicitar els investigadors que han fet realitat l’estudi. Els autors pertanyen a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat de Lleida. I és que hem d’estar orgullosos de la nostra universitat.
Una universitat és una institució que vertebra un territori i que afegeix talent i mà d’obra qualificada. La UdL n’és un clar exemple. Tenim una universitat per a tothom i amb vocació internacional que s’ha convertit en un centre de referència gràcies a la qualitat de l’ensenyament, compromesa amb la cooperació i el desenvolupament i la sostenibilitat, la justícia social, la igualtat d’oportunitats i capdavantera en producció científica i cultural.
Si volem progrés, la Universitat de Lleida és un agent imprescindible a tenir en compte.Societat civil, administracions, projectes compartits i talent. Tots plegats i alineats conformen els actius més importants de futur que té la nostra ciutat. Tenim al davant uns anys molt difícils, la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia es veurà agreujada per la tragèdia i les conseqüències de la guerra.
Tot i això, tenim esperança i som optimistes. A poc a poc estem revertint el problema de la deslocalització. En els darrers mesos, empreses aragoneses de sectors tan importants com l’immobiliari, el càrnic o el tecnològic han apostat per la nostra ciutat.
El futur és nostre. Tindrem sòl per a implantació de nova indústria, tenim dones i homes amb una gran qualificació i també centres de recerca per innovar. No deixem passar l’oportunitat.
Oferim-nos al món. Actualment no hi ha distàncies. Qui vulgui podrà, i nosaltres volem.
I seguirem treballant. Tenim molta feina al davant per fer de Lleida la ciutat que somiem. Els que estimem Lleida ens agradaria que fos reconeguda com un lloc d’oportunitats, com un pol d’atracció econòmica, empresarial i cultural, com el millor lloc per viure i realitzar-se en tots els àmbits personals i col·lectius.
Ningú hauria de marxar de Lleida per poder desenvolupar el seu projecte de vida. Això és el que ens mou i no pararem fins a aconseguir-ho.