GOVERN DE LA PAERIA
Lleida i Tarragona, col·laboració estratègica
La Cambra de Comerç de Lleida va acollir fa uns dies la presentació de l’informe elaborat per l’associació FERRMED Study of Traffic and Modal Shift Optimization in the EU, per tal de millorar el sistema de transport terrestre de mercaderies a la Unió Europea, a partir de l’impuls d’un gran eix ferroviari que uneix el continent de nord a sud i que inclou el Corredor del Mediterrani. L’estudi demostra, amb dades de transport real, que circulen més tones de mercaderies pel Corredor de la Vall de l’Ebre entre Lleida i els ports de Barcelona i Tarragona que pel mateix Corredor del Mediterrani entre València i Barcelona. Per tant, la millora de la connexió amb el port de Tarragona, i també el de Barcelona, és la connexió cap al desenvolupament i el creixement econòmic de la nostra ciutat.
Array Com a gran capital agroalimentària, Lleida té al port de Tarragona un actiu clau per al seu desenvolupament econòmic.
El moviment de productes agroalimentaris és un dels més destacats al port tarragoní, tant pel seu volum, uns 5 milions de tones anuals de mitjana, com per les importants instal·lacions i repercussió econòmica en el seu hinterland. El port de Tarragona importa productes agroalimentaris dels principals països productors com Ucraïna, Romania, l’Argentina i els Estats Units i des d’allí es transporten a les zones on es fabriquen els pinsos per a l’alimentació animal, com són, entre d’altres, les fàbriques de Lleida. Però també les exportacions augmenten any rere any.
Les grans empreses agrícoles també utilitzen Tarragona com a porta de sortida dels seus productes com és el cas dels cereals i les seves farines juntament amb pinsos i farratges, que són les mercaderies que més aporten en les xifres de moviments de mercaderies agroalimentàries del port. Essent conscient de la importància del port de Tarragona per a la nostra ciutat, aquesta setmana, acompanyat per la Cambra de Comerç i representants empresarials lleidatans, em vaig entrevistar amb el president de l’Autoritat Portuària tarragonina. Ambdós institucions ens vam comprometre a treballar plegats per al desenvolupament de la terminal ferroviària de mercaderies del futur polígon de Torreblanca Quatre Pilans.
Un projecte estratègic, no solament per a l’economia del conjunt de les Terres de Lleida, sinó també per al futur desenvolupament del port de Tarragona. Aquesta infraestructura comptarà amb capacitat suficient per convertir-se en un port sec de càrrega i descàrrega de mercaderies que millorarà la capacitat de les empreses de Lleida d’exportar i importar per via marítima.Estic convençut que Lleida és una terra d’oportunitats. La seva situació geogràfica en la cruïlla de camins entre el Mediterrani i el centre de la península Ibèrica i entre el sud i el centre d’Europa, amb els Pirineus com a frontera, la fan una terra d’unió entre territoris i persones i, per tant, entre diferents societats i cultures.
Lleida i Tarragona són dues ciutats que durant massa anys han estat d’esquena una de l’altra. Crec, de manera absolutament convençuda, que ha arribat el moment que es mirin cara a cara, que comparteixin els actius que té cadascuna d’elles i que transformin aquesta col·laboració en sinergies positives que mútuament les enriqueixin econòmicament, social i cultural.Fer de capital és això. Ser actiu d’un territori i aprofitar les oportunitats que ofereix col·laborar des de la lleialtat institucional amb els pobles i ciutats properes.
Lleida ha de ser un instrument de creació de riquesa, de progrés i desenvolupament al servei de les comarques de Ponent i de Catalunya. Als que estimem Lleida ens agradaria que fos reconeguda com un lloc d’oportunitats, com un pol d’atracció econòmica, empresarial i cultural, com el millor lloc per viure i realitzar-se en tots els àmbits personals i col·lectius.