SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Lleida, ciutat referent en polítiques educatives

Creado:

Actualizado:

Divendres a la tarda vaig agafar un tren que em va portar a Pamplona per participar, durant el dia d’ahir, en les jornades municipalistes d’EH Bildu.

Array En aquestes jornades hem parlat de la importància de la proactivitat dels municipis en l’impuls de polítiques educatives i de l’experiència que en aquest sentit té l’ajuntament de Lleida. Durant aquests darrers tres anys que el grup municipal d’ERC està al capdavant de la governança a la capital del Segrià hem impulsat projectes educatius que tenen en la seva fonamentació de base la igualtat d’oportunitats i els drets de la infància. A les jornades hem debatut especialment sobre l’impuls en les polítiques per l’equitat educativa i contra la segregació escolar.

Una assignatura obligatòria en la construcció d’un teixit educatiu que en un futur es converteix també en un teixit social i econòmic. I és que treballar contra la segregació escolar i a favor de l’equitat, per garantir l’accés al dret a l’educació des d’una perspectiva àmplia, obre les portes a construir un futur millor per a les noves generacions. Els papers dels ajuntaments en aquest punt és bàsic, ja que podem actuar com a agents centrals per reduir la segregació escolar, una injustícia social que afecta negativament la cohesió social.

Des de la Regidoria d’Educació sabem que lluitar contra la segregació escolar millora el rendiment educatiu de tots els infants, afavoreix l’alumnat més vulnerable, però no perjudica ningú, al contrari, a més té repercussions positives cap a l’economia i, evidentment, cap a la cohesió social. És important que la ciutadania conegui i entengui aquest punt. Les taules locals de planificació, les comissions de garanties i les mesures aplicades des de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) són instruments clau a l’hora de prevenir la segregació escolar i fomentar l’equitat educativa.

I és que aquests instruments de participació ens han permès crear unitats de detecció d’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE), que agilitzen i faciliten els processos d’acollida, orientació i escolarització a la nostra ciutat. El futur dels infants i dels joves de la ciutat comença en el present. A Lleida, la nostra Lleida, construïm un present i un futur esperançador que permeti a les futures generacions llaurar-se el futur que es mereixen, fent aflorar les oportunitats i el talent local.

Per això, per arribar a tenir el futur que volem per als nostres infants, calen canvis en el present; hem incorporat una persona a l’equip experta en temes d’equitat educativa i distribució equilibrada de l’alumnat, hem impulsat investigacions per estudiar, any rere any, l’evolució cap a la cohesió social i l’índex d’inclusió educativa a la ciutat. Accions concretes que s’inclouen en el pacte local per a la prevenció de la segregació escolar, que establirà un full de ruta per als pròxims anys i que ha aconseguit un alt nivell de consens entre els diferents actors implicats. Som una ciutat educadora, la ciutat educa des de les seves escoles, des de les ludoteques, des del lleure educatiu, des de les escoles d’ensenyament artístic.

Des dels seus carrers i les seves places. En definitiva, des de la seva gent. I és amb aquesta perspectiva com entenem l’educació i amb aquest objectiu no podem deixar ningú enrere.

tracking