SEGRE

Creado:

Actualizado:

Vivim temps d’incerteses. Hi ha una mena d’inèrcia que ens condueix a una nova revolució industrial, econòmica i, lògicament, social, perquè estem vivint en termes d’una inevitable transformació digital i ecològica que determina el canvi en el model i sistema econòmic que hem conegut fins ara. Què hem de fer? Ens mantenim al marge o pugem a lloms del cavall guanyador de la bioeconomia? L’aposta és clara i diversa: agroalimentació, biomaterials i bioenergia.

No és un repte, és una realitat que truca a la porta, una transició ecològica i digital que ens portarà a noves fonts de competitivitat territorial i una industrialització competitiva sí, però també sostenible.

Array No n’hem de quedar al marge. La ciutat de Lleida serà la seu del primer congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia BIT Lleida. Un esdeveniment que ens situarà com a referents de la mà de més de 50 experts nacionals i internacionals i el desplegament d’un centenar d’activitats que serviran per informar, difondre, formar i sensibilitzar sobre bioeconomia.

El Congrés BIT Lleida, que es durà a terme els dies 29 i 30 de setembre, és el fruit de la col·laboració i de la transversalitat, perquè en el marc de Fira de Lleida ens hi trobem el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida. Som a les portes d’un punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya i encara més, Lleida esdevé un dels puntals per a l’impuls dels sectors primari i agroindustrial com a motors d’aquest model econòmic i pel foment de l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.En suma, Lleida, com a subseu del Congrés BIT es disposa a consolidar-se com un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial, amb la promoció de models de negoci i adopcions tecnològiques que incentivin la producció local i el consum de bioproductes i bioenergia. Amb aquestes premisses aniran sorgint les solucions a la necessària descarbonització de l’economia global i, en paral·lel, s’activarà la revitalització i una major competitivitat de l’economia rural.Precisament en aquesta direcció, a partir de demà, dia 19, i fins al proper dia 24, es materialitzarà la 1a Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran amb més de trenta accions transformadores participatives a tot el territori, en forma de tallers escolars, jornades participatives i jornades de portes obertes a empreses.Ens movem a través d’una realitat imminent que es concreta a transformar l’economia per arrelar la població al territori.

Per això, la Paeria forma part de l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, una iniciativa que culmina en el que coneixem com el G6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida. En definitiva, sumem i ens impliquem per a planificar estratègicament noves formes de col·laboració publicoprivada per impulsar, acompanyar i facilitar el procés de transició cap a un model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada. Entre els molts objectius hi ha el fet d’assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal, no només perquè constitueixen un sector estratègic, sinó també per afavorir l’arrelament de les persones al territori a partir de la creació d’ocupació de qualitat en aquests sectors emergents.Ens dirigim cap a una nova economia més eficient i més adaptable als recursos que tenim.

És un tren que arriba imparable i que com a territori no podem deixar escapar.

tracking