SEGRE

Creado:

Actualizado:

Malgrat que sembla que el fred i la tardor no acaben d’arribar a la nostra ciutat, ni al nostre país, sí que arriben les bones notícies. Afortunadament –i fruit d’uns mesos de treball incansable per part del Govern i dels tècnics de la Paeria– comencem a rebre els fruits de tot allò que vam sembrar des que el juny del 2019 vam entrar a l’ajuntament de Lleida. Estem començant a fer realitat molts dels projectes que imaginàvem.

A poc a poc, mica en mica, comencem a pensar en present allò que només pensàvem en futur.

Array Aquests tres primers anys i escaig a l’alcaldia de Lleida no han sigut flors i violes, és ben sabut per tothom. Han sigut tres anys d’un treball de gestió immens, d’endreçar la casa gran, de posar ordre allà on els de sempre havien fet el de sempre i amb els de sempre. Nosaltres vam arribar al Govern amb un llistat de temes –de grans temes– i amb el nostre full de ruta sobre aquests: l’aposta clara per un comerç de proximitat i cohesionador prenent de model el Pla de l’Estació, la construcció d’una nova estació d’autobusos moderna i adaptada als reptes que té la ciutat de Lleida, la posada al mercat de sòl industrial per evitar la fuga d’empreses i per posar Lleida al mapa com una ciutat referent i d’oportunitats econòmiques i de creixement, entomar la remodelació o la construcció de grans edificis històricament reivindicats com l’institut de Cappont, o bé, l’ampliació del CAP de Bordeta i Magraners, entre molts d’altres.Amb la pandèmia i les nefastes conseqüències que va tenir per a la població i per als teixits econòmics i socials de les ciutats, la Unió Europea va reaccionar amb els fons Next Generation, destinats a projectes transformadors.

A dia d’avui ja podem dir que Lleida ha rebut 14,2 milions d’euros, i això és fruit, com deia, del treball d’aquests tres anys, dels tècnics de la casa, però també d’una voluntat d’entesa entre institucions i d’una clara voluntat política de dur a terme tots aquests projectes que ja ens han anat acceptant.La darrera: la reforma del Palau de Vidre dels Camps Elisis. La Paeria n’afrontarà la reforma integral l’any vinent, i ho farà gràcies a la concessió de tres milions d’euros del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) d’entitats locals, en el marc –com deia– dels fons europeus Next Generation. Com saben, aquests diners es complementaran amb una aportació directa municipal de tres milions més per fer possible aquesta actuació.Aquesta és una gran notícia per a la ciutat de Lleida, per al barri de Cappont i també per al conjunt de la Fira de Lleida.

Feia anys i panys que l’edifici del Palau de Vidre estava en un estat molt i molt degradat. És ben sabut que l’absència de manteniment de les grans obres o edificis d’aquesta ciutat és un fet que havien anat arrossegant els governs anteriors. No es poden fer grans obres sense comptar en el seu manteniment.

No és honest fer-ho. Això havia portat a fer del Palau de Vidre un edifici amb un aspecte gairebé tenebrós, indigne.La reforma, que començarà l’any vinent, anirà encaminada, especialment, a la millora de l’eficiència energètica, que ara és gairebé inexistent, i inclourà substituir tots els vidres per un nou sistema intel·ligent, més adaptat al clima de Lleida, així com nous equips de telecontrol i gestió, o l’enllumenat led, entre d’altres. També s’instal·laran plaques solars a la teulada, amb una potència de 100 kW, que permetrà abastir d’energia també altres edificis pròxims.

Pel que fa als usos, buidarem l’edifici i plantejarem unes estructures internes més lleugeres, que es puguin moure i serveixin per crear sales més petites o més grans, segons les necessitats. Es tracta, doncs, de fer-ne un edifici polivalent, en el qual puguin conviure activitats firals, culturals, d’entitats o de clubs esportius, fins i tot. Es tracta que el nou Palau de Vidre pugui integrar i aprofitar tota la vitalitat associativa i cultural de la ciutat i, sobretot, del barri de Cappont.Estic plenament convençut que aquesta no serà la darrera ajuda que rebrem d’Europa, que en rebrem més.

Properament sabrem si han seleccionat alguns dels projectes que vam presentar en la segona convocatòria de la PIREP –i sobre el que vam centrar gran part dels nostres esforços en el projecte de les Josefines–. Hem de viure cadascuna d’aquestes notícies, d’aquests milions, com un impuls per continuar avançant cap a la Lleida del futur, una Lleida referent, una Lleida ciutat firal, una Lleida ambiciosa i moderna.Hem de ser conscients del moment històric –pel que fa al volum de milions que està rebent la ciutat per realitzar inversions– que estem vivint. El segle XXI serà el segle de les ciutats i Lleida serà una de les ciutats del sud d’Europa que liderarà les grans transformacions que venen.

No en tingueu cap dubte.

tracking