GOVERN DE LA PAERIA
De camí cap a una Lleida més amable
Aquesta setmana hem conegut la resolució provisional del programa d’ajuts a municipis per a la implantació de Zones de Baixes Emissions i la transformació Digital i sostenible del transport urbà. Tot això, totes aquestes paraules que juntes no s’acaben d’entendre, en resum, vol dir una cosa molt important: que el camí per a fer una ciutat més amable i més sostenible no s’atura.
Aquesta setmana rebíem la notícia que se’ns han concedit els fons per fer realitat un conjunt d’actuacions que complementaran un eix prioritari per a l’equip de govern com és la implantació d’un nou model de mobilitat a la ciutat que vetlli per les persones, per l’entorn i pel planeta, perquè tots som conscients que vivim una situació crítica amb la sequera, un avís del que pot passar en un futur immediat. El projecte que ha estat aprovat suposa una inversió econòmica de 8,7 milions d’euros i una injecció econòmica, a través de la subvenció obtinguda, de 5,49 milions d’euros.
El conjunt d’actuacions, tenint en compte que cal que se’ns notifiqui la resolució definitiva, es durà a terme del setembre d’enguany al gener de 2025 (i si alguns es posen a mirar les dates veuran que ja no estarem en període electoral, un rumor que s’ha anat escampant i que és clarament fals). El projecte de transformació sostenible i digital del transport a Lleida preveu 4 actuacions. Són actuacions relacionades amb el transport públic, amb la mobilitat en bicicleta, la mobilitat a peu, i la mobilitat a peu en eixos bàsics.
Les actuacions relacionades amb el transport públic suposaran l’adquisició de 3 autobusos elèctrics més i 3 punts de recàrrega. Aquests autobusos s’afegiran als 5 que ja estaven previstos en l’altre projecte. Ho veurem després.
Per la seua banda, les actuacions relacionades amb la mobilitat a peu consisteixen bàsicament en ampliacions i millora de les voreres als camins escolars de diversos centres educatius de la ciutat i d’accés a equipaments (Escola del Treball, Col·legi Sant Josep de Calassanç, Escola Pardinyes, Escola Ciutat Jardí, barri de la Bordeta, carrer Penedés i Centre Cívic de Balàfia). Pel que fa a la mobilitat amb bicicleta, aquests fons en permetran construir carrils bici a dos eixos principals de la ciutat: Alcalde Rovira Roure, amb carril bici a partir del Gran Passeig de Ronda; i Prat de la Riba, amb un carril bici unidireccional en cada sentit, a partir del carrer de Sant Ruf i fins a Baró de Maials. Tots dos eixos llargament reivindicats per entitats com En Bici per Lleida.Transport públic, bicicletes però, també i sobretot, vianants.
Per això, el darrer eix d’actuació està vinculat amb la mobilitat a peu i se centra en dos eixos de la ciutat: millora i ampliació de vorera a l’avinguda Indústria i, sobretot i una de les més importants, una actuació històrica a la rambla Ferran, ampliant la vorera i fent d’un dels principals eixos de la nostra ciutat un espai més amable i accessible per a totes les persones. Hem de concebre el plantejament com un canvi de mentalitat per entendre que la mobilitat a la ciutat ja està canviant i s’ha d’adaptar a un sistema més responsable, pacífic i sostenible, amb l’aposta del transport públic i de la voluntat que hi hagi menys desplaçaments contaminants a la ciutat, optant per transports més amables amb el medi ambient. Estem en la direcció que volem, de construir una ciutat que pugui atendre les necessitats del present i oberta al futur, que beneficiï i tingui cura de les persones, la seva salut, i que redueixi l’impacte en el medi ambient i en el canvi climàtic.
Una ciutat amable i que posi, en definitiva, les persones al centre.Tots els projectes impulsats a nivell de mobilitat i amb fons Next Generation, estan estretament vinculats i van en la línia d’alguns dels objectius que ens havíem marcat com a equip de govern: una aposta pel transport públic, amb nous vehicles, sostenibles, i també amb nous equipaments com la nova estació (projecte en marxa que ja coneixeu, i que també rebrà diners de la Generalitat a través dels fons europeus Next Generation). S’ha actuat a la zona blava, amb la municipalització del servei i fent ja una de les primeres millores amb el canvi de màquines del servei.Perquè volem una ciutat on valgui la vida viure-hi. Una ciutat amb futur pels nostres fills i filles, nebots i nebodes, nets i netes.
Perquè volem una Lleida amable i saludable, adaptada i preparada per a fer front als principals reptes que ens vindran. I no hi ha cap dubte que un dels reptes serà la lluita contra el canvi climàtic i adaptar la mobilitat de les nostres ciutats a aquesta lluita i a aquest nou paradigma al qual ens enfrontem. Per una Lleida preparada i oberta al futur.