GOVERN DE LA PAERIA
Nou Morera, més capital
Les obres del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida entren en la seva fase final amb l’objectiu de poder obrir portes al llarg del pròxim desembre. En la visita que hem realitzat aquesta setmana hem constatat el bon ritme dels treballs i sols faltaran quatre mesos, això sí, d’obra intensa, per culminar un dels grans projectes de ciutat que Lleida té entre mans.
Han passat deu anys des que el govern de la Paeria va consensuar amb la societat civil emplaçar el Museu Morera a l’antiga Audiència de Lleida.
Calia posar fi als cent anys de provisionalitat que arrossegava la principal pinacoteca de Catalunya fora de Barcelona i una de les més destacades de l’Estat. Les obres van començar l’abril de 2019 i s’han pogut dur a terme gràcies al suport pressupostari que la Paeria ha rebut de la diputació de Lleida, la Generalitat, el ministeri de Cultura i els fons europeus Feder. Els treballs han aconseguit superar desafiaments notoris, com l’aturada que va representar la pandèmia o la complexitat d’incorporar al projecte les adoberies medievals que van aparèixer als fonaments, una circumstància que, lògicament, va elevar-ne el cost.Estic molt orgullós de la feina que ha dut a terme tot l’equip tècnic –al capdavant, l’arquitecte municipal, Jaume Terés, i el director del Morera, Jesús Navarro– i també agraeixo la dedicació de l’anterior Govern de la Paeria.
La posada en marxa del Morera serà un èxit de totes i tots i, juntament amb el Museu de Lleida, el Centre d’Art La Panera, el Museu de l’Aigua, el Roda Roda i la Sala Leandre Cristòfol, crearà una xarxa museística i d’exposició d’arts plàstiques de primer nivell.Amb el Morera, Lleida comptarà amb un museu modern, plenament adaptat a tots els requisits del segle XXI en un dels seus grans eixos urbans, la rambla de Ferran. És un projecte extraordinari de transformació de ciutat i que crea una nova centralitat. La inauguració del museu també serà un impuls per a la reformulació de la rambla, en què el Govern de la Paeria ja està treballant, i on s’inclouen millores com l’ampliació de les voreres per facilitar l’accés al nou equipament.L’edifici del nou Morera es troba en una de les àrees amb més pes històric de la ciutat.
Al seu lloc es trobava la casa i obrador del Gremi de Blanquers i, al costat, l’Hospital del Sant Esperit, on a finals del segle XIX es construiria el Palau de la Diputació, en el límit entre la ciutat i la ribera del Segre. L’antiga Audiència, exemple de l’estil de Regiones Devastadas, es va inaugurar el 1949 i testimonia el procés de reconstrucció que es va haver de fer a la ciutat després de la guerra. Es tracta, doncs, d’un edifici amb un important llegat arquitectònic al qual s’afegeix la fantàstica panoràmica de Turó de la Seu Vella que es podrà contemplar des de la cinquena planta del nou Morera, una visió que serà, sens dubte, un altre gran atractiu de la pinacoteca.El museu estarà plenament a l’altura de l’extraordinària col·lecció que el Morera ha anat bastint en els seus més de 100 anys d’història i malgrat la seva provisionalitat.
Des de la seva inauguració, el 1917, ha sumat més de 5.000 obres de totes les tendències artístiques dels segles XX i XIX. L’exposició inaugural estarà dedicada a la col·lecció del Morera i reflectirà en profunditat la memòria artística i cultural de Lleida que guarda el museu. Les ciutats s’engrandeixen i evolucionen, en bona mesura, gràcies al progrés cultural.
Amb el nou Morera, Museu d’Art Modern i Contemporani, Lleida farà un bon salt endavant com a epicentre cultural i com a segona capital de Catalunya.