SEGRE

Albert Sater Berniz

Els decibels del Doctor Music

Secretari general d'Ipcena i responsable de l''àrea de fauna

Creado:

Actualizado:

Els excessius decibels de la música a un Doctor Music Festival a ple espai natural, amb tot tipus de sorolls que provoca un esdeveniment d’aquestes característiques, dins un gran perímetre al seu voltant, afecta negativament la conducta de multitud d’animals de la fauna silvestre, tenint en compte també l’època de cria i període de criança en ple juliol, es tradueix, al mateix temps, en danys col·laterals al ritme natural dels ecosistemes.

Una contaminació acústica d’aquesta envergadura afecta rigorosament la distribució i el comportament d’espècies de la fauna, algunes de molt vulnerables, i espanta i provoca a aquests animals un alt nivell d’estrès, fins al punt que les aus no tornin als nius on tenen els seus ous o les seves cries, i afecta de forma irreversible a la reproducció de l’espècie i la supervivència de les cries. Un altre factor molt negatiu en l’excés de soroll per a altres espècies de la fauna és la incapacitat d’escoltar les seves preses o bé els seus depredadors, que depenen principalment de l’oïda per caçar o no ser caçats, de manera que afecta també negativament la capacitat de supervivència d’aquests animals. L’efecte negatiu als espais naturals, llavors, seria significatiu, especialment als hàbitats de ribera com la Mollera d’Escalarre, que està protegida com a espai del Pla d’Espai d’Interès Natural Alt Pirineu i com a espai de la Xarxa Natura 2000, que limiten amb els espais triats pel citat festival, on es destaca la presència d’espècies de fauna dels annexos II i IV de la Directiva Hàbitats i espècies de fauna protegides pel Decret Legislatiu 2/2008 de la Generalitat de Catalunya i que serien afectats de forma molt important amb els impactes, tant acústics com lumínics, i també per la contaminació del filtratge d’aigües residuals.

En zones tan valuoses en fauna, que al cap i a la fi és l’hàbitat natural d’aquestes espècies, sempre s’informa els usuaris que es respecti el silenci, entre altres mesures i indicacions. S’ha de ser respectuós i conscient i saber compartir aquests espais sense crear molèsties i, encara que molts no li donin molta importància o no vulguin saber-ho, s’ha d’evitar, entre altres coses, la contaminació acústica.

Els promotors del Doctor Music Festival inclouen, adjunt a l’EIA (Estudi d’Impacte Ambiental), un estudi de l’impacte acústic, que reconeixen que no podran complir els paràmetres que exigeix la normativa legal, en aquests cas dels decibels permesos. Queda molt simbòlic el cartell del festival, en què mostra una vaca frisona (curiós que no hagin posat una vaca bruna del Pirineu), amb taps de suros a les orelles, com a clara al·lusió de les molèsties que poden provocar amb l’excés de soroll als animals.

Les alternatives, que podrien ser diverses, com ara el circuit de Montmeló, on solen rugir en aquest cas els motors i no el “llenguatge” de la fauna animal, són els llocs propicis per poder desenvolupar aquests esdeveniments de gran magnitud i poder controlar al mateix temps els residus de forma més eficient per al bé del Medi Ambient.

Per descomptat, al Pallars Sobirà, com en altres llocs del territori, es necessita i es mereix una injecció per potenciar la seva economia, però amb activitats i esdeveniments que no posin en greu risc o hipotequin la natura, el seu entorn i el medi ambient.

tracking