Actuació professional a l'Arnau
Cap del Servei d’Urgències
SR. DIRECTOR:
En resposta a la carta publicada el dissabte 18 de gener passat sota el títol Arnau de Vilanova, on és la professionalitat?, en què es posava en dubte la qualitat assistencial del Servei d’Urgències a l’hora d’atendre un pacient que havia sofert un accident de trànsit, des de l’Hospital volem manifestar el nostre desacord amb les afirmacions que s’hi fan.
Les actuacions dels professionals sanitaris es basen en l’aplicació de diferents protocols aprovats i acordats pels diferents serveis mèdics implicats. Aquests protocols són revisats i modificats periòdicament per tal d’adaptar- los a les noves guies mèdiques basades en l’evidència científica. Així mateix, les indicacions per a la pràctica de determinades proves complementàries venen definides sempre per la valoració i estat clínic del pacient, és a dir, l’estabilitat clínica i hemodinàmica, característiques de les lesions o mecanismes causants, gravetat neurològica i presència o no de signes d’alarma o gravetat, entre d’altres. Per tant, s’han d’evitar aquelles proves complementàries que no estiguin indicades, especialment les que comporten uns efectes secundaris nocius, com pot ser l’excés d’irradiació d’un TAC cranial (primum non nocere).
Així doncs, l’excel·lència en la pràctica i assistència clínica no ve definida per la realització de proves complementàries. En el cas concret d’aquest pacient, es va dur a terme una actuació del tot professional basada sempre en els protocols d’actuació vigents i adaptada a les característiques clíniques que presentava l’afectat des del moment del seu ingrés fins a l’alta hospitalària. Els professionals sanitaris li van explicar, a ell i als seus acompanyants, les recomanacions i pautes d’actuació que havien de seguir al domicili així com les indicacions de revaloració urgent.