SEGRE

Carta a Joan Canadell

Directors Generals de la Fira de Barcelona (1990-1992 / 1992-2001)

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

Assabentats del tuit publicat per vostè, relatiu al tancament de l’activitat de Nissan a Catalunya, apel·lant a un suposat missatge d’un ex-alt directiu de Nissan del qual omet el nom, ens permetem escriure-li aquesta carta, des del coneixement que disposem del teixit empresarial català i el respecte que mereix la Cambra de Comerç de Barcelona, institució que presideix.

I ho fem avalats per la nostra condició d’haver estat directors generals de Fira de Barcelona durant més de deu anys i amb una estreta relació amb els sectors econòmics, especialment amb les empreses nacionals i internacionals de l’automoció, a través del Saló de l’Automòbil.

Volem fer-li palès que sentim un profund neguit per la manera que s’està conduint la gestió institucional de la Cambra des que vau prendre possessió del càrrec. Tenim el convenciment que la institució mereix un llenguatge inclusiu, transparent, objectiu i rigorós pel bé de les empreses i l’empresariat catalans i, en conseqüència, dels treballadors, amb independència de les creences emocionals de cadascú.

Desafortunadament, per les seves manifestacions, sempre carregant les culpes a altres institucions i, amb la fórmula màgica de la sobirania com a solució a tots els problemes, els principis esmentats són menystinguts reiteradament. A la fugida d’empreses derivada dels fets del 2017, ara ens enfrontem a una crisi de gravetat extrema de la qual només podrem sortir amb solidaritat internacional i complicitat territorial amb el conjunt de l’Estat. Els ajuts aprovats per la Unió Europea, pendents de confirmació, exigeixen més que mai el front comú que avui reclama el món empresarial i la ciutadania, i que implica actuar solidàriament amb el conjunt de l’Estat espanyol i, en cap cas, com una tribu supremacista.

Afirmar que el govern de Madrid és culpable de la marxa de Nissan no només és un despropòsit, sinó que també és una barroeria. Fa més de deu anys que Nissan Espanya té problemes estructurals i, per aquesta raó, sindicats, Govern, Consorci de la Zona Franca i la Generalitat, amb un perfil més baix, han fet gestions per evitar el que finalment s’ha produït.

La indústria de l’automòbil es troba en un procés de concentració derivat de la disrupció de la innovació tecnològica, la necessitat de substitució de l’energia fòssil per reduir la contaminació i els canvis en la composició de la demanda, que provoquen una redefinició de les cadenes de valor i la necessitat d’una major dimensió per afrontar els nous reptes. És doncs una posició simplista i indocumentada atribuir la responsabilitat de la marxa de Nissan al govern de Madrid i més encara des de la tribuna de la representació empresarial que és la Cambra. La recerca d’alternatives o noves propostes per reconsiderar la decisió és molt difícil donada la situació global de la indústria de l’automoció, però el principi essencial per negociar una possible sortida implica trobar posicions d’entesa que apleguin totes les institucions.

És des d’aquesta perspectiva que ens interroguem sobre el paper de la Cambra més enllà de les seves inoportunes declaracions. Amb el desig que actuï amb criteris institucionals, rebi una respectuosa salutació.

tracking