Realment serveix d'alguna cosa avançar o retardar una hora?
Sr. Director:
A finals d’aquest mes d’octubre, com es fa des de fa diversos anys, es procedirà a retardar una hora el rellotge. Es pot pensar que possiblement moltes persones existents els afectarà aquest canvi. Jo, personalment, no he sabut encara distingir quin benefici ens aporta aquesta permutació. Amb això comença l’horari d’hivern, i el compliment de tot això va regit per la Directiva Comunitària 2000/84/CE. Es tracta d’una iniciativa que va començar a generalitzar-se l’any 1974, quan alguns països van decidir avançar els seus rellotges després de la primera crisi del petroli per aprofitar la llum del sol. A Espanya la directiva que regula el retard o avançament de l’hora es va incorporar a l’ordenació jurídica nacional l’any 2002. Es va comentar que va ser una iniciativa d’una idea alemanya. L’aplicació a Espanya es deu al fet que el govern de Franco va decidir dur a terme aquest ajustament per motius de simpaties polítiques.
Suposadament es fa per un “efecte beneficiós” associat d’una misteriosa forma a l’estalvi de l’electricitat. Tanmateix, si partim de la base que les persones sempre encenen o apaguen el llum en funció de la disponibilitat de llum solar, de manera total independent del que digui el rellotge, la meva pregunta és: per a què llavors se’ns obliga a canviar l’hora? Estadísticament, diuen que amb més llum solar al final del dia s’estalvia consum d’energia, però cada vegada són més les veus que posen en dubte aquesta teoria, incloent la meva, que encara continuo sense entendre la raó. Si els plans a què van donar suport la Comissió Europea i el Parlament d’Estrasburg es complissin, el 2021 la UE liquidaria els canvis d’hora per sempre i cada estat membre decidiria quin horari fixa al seu territori, si el d’estiu o el d’hivern. En cas de ser així, per als primers l’últim canvi d’hora seria el del 28 de març de 2021; els segons, els que es quedarien amb el primigeni horari d’hivern, fixarien la seva hora definitiva el 31 d’octubre de 2021.
Tanmateix, perquè el calendari aprovat per l’Europarlament sigui una realitat, en menys de dos anys la cambra ha de negociar i arribar a un acord amb els caps de Govern i aprovar una directiva que revoqui la de 1980 i fixi les noves normes horàries. Aquesta negociació encara no ha començat i no serà fàcil perquè entre els executius hi ha opinions variades, fins i tot contràries a liquidar el canvi d’hora bianual. El retard d’una hora també provoca que es faci de nit més aviat. El cos comença a segregar melatonina (l’hormona que facilita el son) abans i per tant tens més son quan encara estàs actiu. La sensació de cansament es torna més evident. En fi, que cadascú prengui les seves decisions, jo sens dubte no ho tinc clar i, com va dir el gran escriptor francès Anatole France, “tots els canvis en la vida de les persones, fins al més anhelat, porten amb si certa hipocondria”.