SEGRE

Jordi Alsina i Aubach

Cal fer un nou referèndum?

Activista i Independentista de Ponent

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

És una de les preguntes que avui en dia volta pel cap de molts independentistes i plana arreu del Principat i dels Països Catalans. Abans de respondre-la potser caldria que ens poséssim en context i temps històrics. Us convido a fer un viatge en el temps i en l’espai. La Constitució espanyola es va aprovar per referèndum el 6 de desembre del 1978, amb un suport del 88%, que representava el 59% del cens. Fa tan sols quaranta-quatre anys, i ningú diu que hagi caducat. Anem més endarrere i creuem el toll. La Constitució dels Estats Units va ser aprovada el 17 de setembre de l’any 1787, ara fa 235 anys, i tampoc sento ningú dient que no sigui vàlida per termes de caducitat.

Fem un altre salt i ara ens traslladem a les repúbliques bàltiques. L’11 de març del 1990, el soviet suprem de Lituània va declarar la independència de Lituània. El 30 de març del 1990, el soviet suprem d’Estònia va declarar la Unió Soviètica com a potència ocupant i va anunciar l’inici d’un període de transició a la independència. El 4 de maig del 1990, el soviet suprem de Letònia va fer una declaració similar. Els estats bàltics van argumentar que tot el procés d’ocupació violava tant el dret internacional com el seu propi dret, que estaven, simplement, reafirmant una independència que encara existia sota el dret internacional. Tot i això, la independència dels tres estats bàltics no va ser reconeguda fins al 6 de setembre del 1991 i fins a l’octubre del 1999 van tenir ocupació de soldats russos, nou anys després de declarar-la.

El primer d’octubre del 2017 ens van autodeterminar com a un estat independent en forma de república, per una majoria de vots del 90% i una participació de més de 3 milions de persones d’un cens de 5 milions. És més, el Parlament de Catalunya el 27 d’octubre del 2017 va sotmetre a votació la declaració d’independència i fou aprovada per 70 vots a favor, 2 vots en blanc i 10 vots en contra dels 135 vots possibles, i el Parlament no ha derogat en cap moment dita declaració. Però, per si no fos suficient, i ara anem on som, el 14 de febrer del 2021 ens vam tornar a comptar per enèsim cop. El programa electoral que portaven ERC, Junts i la CUP era tirar endavant la independència. El poble de Catalunya hi va donar suport amb un 52% dels vots i la legislatura encara està vigent. Per cert, programa que van ratificar en els acords d’investidura tots tres partits. Per tant, la voluntat dels catalans és clara i legitimada a les urnes i el Parlament actual té el mandat i els instruments per aixecar la DUI si vol ser fidel al programa pel qual va demanar el suport. Que no us vinguin amb romanços ni sopars de duro, el referèndum del primer d’octubre és legal i vigent, sols cal implementar-lo de la mà del Parlament de Catalunya amb el suport del poble.

tracking