SEGRE

Creado:

Actualizado:

Home, ets capaç de ser just? És una dona qui et pregunta, no li prendràs pas aquest dret.

Dis-me, qui t’ha donat el poder sobirà d’oprimir el meu sexe? La teva força, les teves capacitats?” Així comença l’Exhortation aux hommes que precedeix la Declaració dels drets de la dona i la ciutadana, d’Olympe de Gouges. Ara fa 230 anys que es va publicar.

Era la resposta d’aquesta dona valenta a la insuficient Declaració dels drets de l’home i del ciutadà, de 1789.

En efecte, la Déclaration de 1789 reconeixia la igualtat de drets de tots els homes, però només dels homes entre si. Desapareixien les diferències de drets per qüestions d’origen, classe, professió i religió, s’acabava amb el règim aristocràtic, però els homes, com a col·lectiu, retenien per a ells els drets que abans es reservaven als aristòcrates.

Les dones restaven excloses de la participació política, no eren considerades ciutadanes i romanien davant la llei, a tots els efectes, menors d’edat tota la vida.

Imaginin quina seria la seva situació aleshores si el codi civil de Napoleó, de 1804, que es considerà molt avançat per l’època, declarava que “l’home ha de donar protecció a la dona, i la dona té el deure d’obediència al marit”..

La hipocresia dels francesos quant al tema de la igualtat ja havia estat denunciada per la mateixa autora en dues de les seves obres de teatre. Vegeu, per exemple, El mercat dels negres, de 1790. La Revolució Francesa, que tant pregonava la seva lluita contra el despotisme i la seva defensa de la llibertat, només havia abolit l’esclavatge a França, on pràcticament no hi havia negres, però no ho havia fet a les seves colònies d’ultramar. Valenta revolució –diu Olympe– la que, lluny d’abolir privilegis, els reserva per a una part de la població!

No tinc espai per fer referència a les raons que De Gouges esgrimeix per reclamar els drets de ciutadania per a les dones, però, per acabar, transcric un fragment de l’article X de la Déclaration que de Gouges escriví: “... si la dona té el dret de pujar al cadafal, ha de tindre també igualment el dret de pujar a la Tribuna.” No va pas de broma: la reina Maria Antonieta fou la primera dona a qui la Revolució va executar a la guillotina. Olympe de Gouges fou la segona, demanava massa.

tracking