SEGRE

Creado:

Actualizado:

Las cloacas no generan mierda, la limpian.” Aquesta frase amb pretensions d’aforisme la va dir, en una entrevista, José Manuel Villarejo, el manetes, espieta i esbirro per a tot de l’Estat espanyol. “He tenido el honor de trabajar para mi país”, diu a la mateixa entrevista, el 4 de març del 2021. No crec que faci falta afegir gran cosa a la caracterització d’un personatge que es defineix tot sol.

I aquesta és la seva virtut: la manca d’hipocresia. La mateixa que tingué, només per un moment, l’expresident Felipe González, quan va dir allò que “el estado de derecho se defiende también desde las alcantarillas”. Dues grans frases que tenen l’estranya virtut de parlar clar i ser alhora paradoxals i metafòriques.

En un cert sentit diuen el mateix, i en un altre diuen el contrari. Alhora, per acabar, els seus autors –que no rebran el Nobel de literatura per l’esforç– estan absolutament convençuts del que diuen i orgullosos del que les frases impliquen. Les clavegueres, si traduïm el que diu Villarejo, no fan augmentar la delinqüència, la il·legalitat, el desgavell o la corrupció de l’estat o dels seus ciutadans, al contrari, són el recurs per aconseguir eliminar aquests vicis.

La contradicció interna de la frase rau en el fet que el concepte cloaca l’usa metafòricament, i amb ple coneixement, per referir-se a les accions brutes i il·legals que realitzen els esbirros de l’estat per defensar la seva integritat, els interessos econòmics dels que remenen les cireres des de l’ombra o les afeccions gonadals del seu rei. Com es veu, González diu el mateix que Villarejo: mateixos objectius i mateixos mètodes. La diferència és que González menciona l’Estat de dret, teòricament fundat en la llei i servidor de la justícia.

Aquí és on rau la paradoxa, quan admet la idea que és possible servir a la justícia amb mitjans injustos, idea que també contradiu la frase de Villarejo, i ens fa adonar que ben poca cosa es pot netejar amb un riu de matèria fecal. Francament, ja em diran il·lús i que no he llegit Maquiavel, però no veig pas com es pot servir a la veritat dient mentides (cap de les quals pietosa), a la pau cometent assassinats, a la democràcia atonyinant votants i a la justícia cometent tota mena d’iniquitats i prevaricacions.

tracking