SEGRE

COLABORACIÓN

Tenim feina!

President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

Tenim feina!

Tenim feina!

Creado:

Actualizado:

L’organització

mundial

de la professió auditora (IFAC) calcula l’aportació dels seus 2,8 milions de professionals auditors i experts comptables a la producció de valor afegit mundial en 575 bilions de dòlars. Amb un afegitó qualitatiu: la correlació existent entre la proporció d’aquests professionals en relació amb la població total ocupada, el nivell de desenvolupament humà i el PIB per càpita (informe Nexus 2: The Accountancy Profession – A Global Value Add, d’IFAC). Precisament, a finals de setembre la professió auditora ha celebrat la iniciativa internacional #AuditorProud amb l’objectiu de reconèixer i impulsar el seu important rol social en l’aportació de fiabilitat a la informació econòmica i financera de les empreses i organitzacions socials. La professió aborda els reptes de futur immediat per la seva vinculació amb l’interès públic. Caldrà gestionar canvis tecnològics disruptius i regulacions més prolixes i extenses, una major complexitat (de mercats i models de negoci), l’exigència de més transparència i accés a informació fiable i rellevant en el sector públic, així com la necessitat de noves mètriques complementàries a les financeres per mesurar impactes socials, mediambientals, laborals, de drets humans i de sostenibilitat. Aquests reptes obliguen a una resposta proactiva. Un imperatiu que justifica l’actual emissió d’un informe més complert, on l’auditor delimita amb precisió les responsabilitats de la direcció de les entitats i avalua els riscos de l’organització analitzada i les estratègies adoptades per gestionar-los, fet que implica una reducció de la diferència d’expectatives manifestades pels usuaris en relació a la informació rebuda. Som conscients de la necessitat de crear empreses prou suggestives que atraguin i retinguin el talent de les noves generacions de professionals. I també de la necessitat d’adquirir noves àrees de coneixement, noves habilitats i competències, i d’incorporar sistemes intel·ligents en els processos, com ho són el Big Data analytics, les solucions de ciberseguretat i els programes predictius.

Si bé és cert que els principals responsables de la prevenció i detecció del frau són els responsables del govern i la direcció de les entitats, a l’assumir l’encàrrec d’auditar una empresa, els auditors som responsables d’obtenir una seguretat raonable respecte al fet que els estats financers analitzats estan lliures d’incorreccions materials causades per frau o error.

Perquè els auditors no eludim el nostre compromís davant la societat en la lluita activa contra el frau i la corrupció, reivindiquem que tenim coneixements per col·laborar amb les organitzacions en el disseny i implementació de plans de control antifrau, o per participar en actuacions específiques d’investigació de frau –conegudes com forensic– integrats en equips multidisciplinaris.

Un eloqüent apunt final: l’ONU xifra en un 2,7% del PIB mundial el cost de les activitats il·lícites i la Comissió Europea situa en 120.000 milions d’euros anuals el cost econòmic de la corrupció a Europa. Tenim feina!

tracking