COLABORACIÓN
Canvi de gestió a la Llotja. Preguntes i respostes des de la responsabilitat
Tinent d’Alcalde de Promoció de la Ciutat de Lleida. President del Consell d’Administració del CNC SA
Què ha passat a la Llotja? El consell d’Administració de l’empresa municipal Centre de Negocis i Convencions (CNC SA) aprovava, dimecres dia 1 de febrer, acceptar la renúncia de l’empresa gestora de la Llotja. Aquesta empresa entrava per registre aquesta petició pocs dies abans, el 23 de gener, tot i que, durant el mes de desembre, havia manifestat verbalment la seva situació d’incertesa econòmica ateses, com indiquen en el document de renúncia, les conseqüències de la crisi o l’IVA cultural. Així les coses, a partir del dia 1 de març, l’Ajuntament de Lleida, a través del CNC (propietària de l’edifici de la Llotja) i amb el suport i implicació del Lleida Convention Bureau i Turisme de Lleida, n’assumirà la gestió, comptant amb personal de la Llotja. Fins aquí els fets.
Tenim un pla? Lògicament, sí. Com a president del consell d’Administració del CNC tinc el meu equip treballant des de fa setmanes en totes les opcions possibles perquè, primer, la nostra ciutat no es pot quedar sense palau de congressos i, segon, perquè com a Ajuntament de Lleida tenim el deure de preservar i donar continuïtat a un equipament que, objectivament, ha de consolidar-se com a motor de generació econòmica de la ciutat. Si el palau de congressos funciona, també ho faran els hotels, els restaurants, els comerços i les activitats que ofereix la ciutat, a tot nivell. Si la Llotja s’omple de congressistes, aquestes persones continuaran deixant a la ciutat una mitjana de 200 euros, sense comptar desplaçaments o allotjaments. És a dir, el palau de congressos ha de funcionar i s’ha de consolidar perquè la ciutat en tregui un benefici clar que, malauradament, pot deixar en segon terme el benefici econòmic privat del propi palau. Es garanteixen els compromisos contrets a la Llotja? L’activitat contractada i pactada de tipus congressual, cultural o ciutadana està absolutament garantida. De fet, en uns pocs dies, inaugurarem, a la Llotja, el 29è Congreso Nacional de Empresas Organizadoras de Congresos. És a dir, la primera prova de foc és un examen d’alta exigència que aprovarem amb nota. Igual que passarem tots els compromisos adquirits a partir del dia 1 de març. És desconcertant el que ha passat amb la Llotja? En absolut, moltes ciutats han acabat gestionant públicament els seus palaus de congressos (Oviedo, Vitòria, Burgos, Ourense, Girona, Tarragona, etc.) perquè, insisteixo, la funció de motor econòmic dels palaus de congressos els porta, sovint, a ser deficitaris. Per què no es va advertir amb temps aquesta situació de l’actual empresa gestora? En primer lloc, perquè és un tema sensible que calia portar amb absoluta professionalitat i discreció, i així ho vaig encomanar al meu equip. En segon lloc, perquè al marge de la intencionada polèmica política que s’està generant i que, per desgràcia s’alimentarà, hi ha una plantilla de persones treballadores de la Llotja que cal respectar. També hi ha també centenars d’empreses i entitats –membres del Lleida Convention Bureau, empreses, proveïdors, prescriptors de congressos, etc.– que tenen a veure amb el dia a dia del palau de congressos i que es mereixien i han tingut una comunicació preferent que havia de ser i ha estat molt acurada, transparent i rigorosa. I en tercer lloc, perquè el consell d’administració és l’òrgan que primer ha de rebre la informació. Les interferències que provoca la manipulació política no fan cap bé. Ni a les persones, ni a les empreses, ni a la credibilitat del palau de congressos.
Què està passant ara? Doncs hi ha diferents nivells. L’essencial és que a nivell tècnic i intern, el meu equip de l’àrea de Promoció de la Ciutat, del CNC i el personal del palau de congressos estan treballant per garantir la total normalitat en l’activitat del palau de congressos, dia rere dia. I així, malgrat la renúncia de l’empresa actual, hi haurà un servei de qualitat garantit per a tots els compromisos de la Llotja. En l’altre nivell, el polític, han passat coses curioses com que la CUP que fa mesos que escampa sospites i proposa titulars en què exigien la municipalització de l’equipament, fos l’únic partit que votés en contra al consell d’administració. També està passant que els consellers d’ERC i CiU que es van abstenir en la votació i, per tant, validaven la renúncia en termes amistosos, signin ara un document conjunt per convocar un altre consell d’administració d’urgència al costat de la CUP, per demanar sang. Tindran aquest consell d’administració perquè no hi ha res a amagar. Els recordarem què varen votar i tornarem a explicar tot el que necessitin entendre.
Com que no s’han sortit amb la seva volen soroll. Reinventen el pacte dels 3 magnífics i rondinaran fins al cansament. Hi estem acostumats, malauradament. Com era allò? Quan tenia gana, volia pa. Ara que tinc pa, no en vull menjar.