SEGRE

COLABORACIÓN

Lleida+intel·ligent+sostenible (II)

Tinent d’Alcalde. Regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat

Lleida+intel·ligent+sostenible (II)

Lleida+intel·ligent+sostenible (II)

Creado:

Actualizado:

La preocupació per l’expectativa d’esgotament de matèries primeres en un futur no gaire llunyà, així com pel continuat increment de la producció de residus i la conseqüent necessitat de construcció de nous abocadors, va portar la Unió Europea, a finals de l’any 2015, a establir una estratègia per una gestió més intel·ligent i sostenible dels recursos denominada “Transició cap a una Economia circular”. El desenvolupament de l’economia circular ha de permetre minorar l’ús dels recursos, reduir la producció de residus i limitar el consum energètic. Tot des d’una perspectiva d’economia eficient dels recursos. A Lleida treballem inspirats en aquesta estratègia i és per això que hem iniciat un camí decidit per millorar la gestió dels residus municipals per tal d’augmentar de forma important la recollida selectiva per tal que puguin reintegrar-se en el cicle productiu com a recurs, i evitar així el col·lapse dels abocadors i l’augment de les activitats extractives. Per això hem dissenyat una estratègia global i progressiva per afrontar els reptes globals d’assolir valors de reciclatge superiors al 60%.

Per començar, hem iniciat la recollida porta a porta dels residus dels grans productors comercials i institucions, que permet un servei de major comoditat als usuaris, i alhora permet també individualitzar la recollida i comprovar que es fa correctament la separació de cada una de les fraccions. Cal tenir en compte que els residus comercials suposen el 35% dels total de residus de la ciutat. D’altra banda, també hem fet millores per facilitar als ciutadans que puguin separar selectivament els residus augmentant substancialment les àrees de complertes de reciclatge, en què es troben els contenidors de les 5 fraccions, passant de 370 a 520 illes amb tots els contenidors de recollida selectiva. Aquesta millora de la infraestructura, juntament amb la campanya “Cada cosa té el seu lloc, recicla” busca la complicitat dels ciutadans per aconseguir que totes les llars de Lleida separin els residus per poder-los reciclar. És important recordar que el 84% dels residus que generem a casa són reciclables.

I la darrera etapa del procés hauria de ser la recollida porta a porta als domicilis. És per això que hem iniciat un estudi per analitzar l’heterogeneïtat de la ciutat i les diferents formes d’implantació en funció de les tipologies urbanístiques de la ciutat que ens permetin avaluar on i com podem avançar. Encara que tot canvi d’hàbits pot provocar necessitat d’adaptació, el camí és clar. Milà, Parma, San Francisco, Seül, Adelaida, Ljubljana... son grans ciutats de tot el món que han assolit nivells de reciclatge superiors al 60% dels residus totals amb aquest sistema.

Però el reciclatge dels residus és només un dels estadis de l’economia circular. També cal tenir en compte l’extracció de recursos del medi. I a Lleida el principal recurs del qual som productors és l’agroalimentari. Per això treballem perquè l’Horta de Lleida continuï sent un territori fort i viu, font d’aliments, productes, oxigen, aigua, paisatge, activitat econòmica... Treballem promovent els circuits curts de comercialització, que permetin que els aliments km0 arribin directament als mercats, cases, hostaleria i menjadors col·lectius de Lleida; el viver d’agricultors professionals de Rufea, on s’inicien els emprenedors agraris; les activitats de formació i intercanvi professional per a agricultors, amb la col·laboració de GlobaLleida; els mercats de venda directa, com el Mercat de l’Horta a Taula; el Pla d’Usos de l’Horta de Lleida, on es definiran les línies estratègiques per mantenir i potenciar l’activitat agrària, són exemples de les iniciatives en marxa.

No podem construir el nostre futur sobre el model “agafa, fabrica, usa i llença”, el valor dels productes i materials s’ha de mantenir tan de temps com sigui possible; els residus s’han de reduir al mínim i els recursos s’han de conservar dins del sistema quan un producte ha arribat al final de la seva vida útil, amb la finalitat d’utilitzar-los repetidament i seguir creant valor. Per això és absolutament cabdal la complicitat i compromís de tothom.

tracking