SEGRE

COLABORACIÓN

La llei d’espais agraris que manca al país

Coordinador nacional d’Unió de Pagesos

La llei d’espais agraris que manca al país

La llei d’espais agraris que manca al paísSEGRE

Creado:

Actualizado:

En aquests temps que corren tenir el do de l’oportunitat és important. Així ha estat en la discussió, impulsada per la Conselleria d’Agricultura, de l’Esborrany de proposta de llei d’espais agraris, que ha resultat un text fruit de la concertació amb les entitats del sector.

El passat 3 de juliol, la Taula Agrària va aprovar-lo, per tant, té l’acord sectorial i ara, en la tramitació parlamentària, tindran la paraula les forces polítiques, i confiem que sàpiguen valorar l’oportunitat de tirar endavant aquesta llei. Si bé és cert que els grups polítics han d’expressar les diferents sensibilitats i idees en la discussió i han d’aportar els seus matisos, cal remarcar que en el cas de la llei d’espais agraris és l’hora de fer política i han de valorar el fet de tenir la llei històricament reclamada. No disposar d’aquesta legalitat, com fins ara, té les seves repercussions. Ha estat molt reivindicada per Unió de Pagesos durant els 40 anys de democràcia. El Pla Territorial del 1983 ja deia que calia redactar un pla sectorial agrari, la Llei d’orientació agrària del 2001 recollia la demanda i, també, els plens monogràfics sobre el món agrari del 2010 i 2014 en sengles resolucions. Finalment, en la vigent legislatura, el Parlament s’ha pronunciat en dues ocasions més acuitant a l’aprovació de la llei d’espais agraris.

Ara tenim una proposta de llei curta i concreta de planificació i gestió dels espais agraris. Recull els mínims amb què ha de comptar. Però només això ja suposarà un salt qualitatiu en la preservació del sòl agrari perquè estableix que cal elaborar el Pla Territorial Agrari de Catalunya –amb els plans territorials agraris específics que s’escaiguin i el concretin–, el qual definirà els espais d’alt valor agrari i els plans urbanístics hauran de ser coherents amb aquests. Les obres per a la construcció d’infraestructures hauran de tenir en compte l’esmentat pla i, per tirar-les endavant, caldran estudis d’impacte agrari. I encara més: aquests estudis seran vinculants per a les figures de planejament territorial i urbanístic.

La llei també regularà la periurbanitat de l’activitat agrària i la gestió de les finques no utilitzades o abandonades. És cert que no és exactament la llei que hauria volgut Unió de Pagesos o que cadascú, des de la seva visió, hauria fet.

Però és ben cert que recull els mínims que poden ser acceptats per part de tots. Per tant, toca valorar si volem o no volem tenir una llei. I s’ha demostrat que sense norma això no ha anat. Els pagesos hem patit una evident inseguretat jurídica i, només de començament de segle cap aquí, del 2000 fins avui, hem perdut més de 90.000 hectàrees de conreu a Catalunya.

Des d’Unió de Pagesos demanem altura de mires al conjunt de les forces polítiques del Parlament per aconseguir que en aquesta legislatura tinguem llei d’espais agraris. Ara és el moment que ho fa possible, aquesta oportunitat no la deixem passar.

tracking