SEGRE

COLABORACIÓN

Dia 5 de desembre: el valor del Voluntariat

Presidenta de Creu Roja Lleida

Dia 5 de desembre: el valor del Voluntariat

Dia 5 de desembre: el valor del VoluntariatSEGRE

Creado:

Actualizado:

Com ja és més que sabut, avui dia 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat i des de Creu Roja hi tenim molt a dir. Pensant amb vosaltres, homes o dones, nois o noies, joves o persones grans… en vosaltres, que sou voluntaris o voluntàries, i que heu pres l’opció de dedicar-vos a la resta. Vull compartir amb tots aquesta petita reflexió i és que penso que el voluntariat és un procés educatiu que ens va transformant de mica en mica.

El fet de ser voluntari neix com molt bé diu el mot de la voluntat de cada persona i no pas per la força o la necessitat de fer-ho. La Creu Roja és una institució Universal, fundada per Henry Dunant quan es va adonar de la necessitat que hi havia d’ajudar els ferits de guerra. Després, a través del temps i les exigències de la societat va començar a treballar amb altres col·lectius vulnerables.

No hi ha cap mena de dubte que el voluntariat ha significat i significa avui en dia el màxim exponent de la col·laboració entre les persones. L’ajuda desinteressada produeix un doble efecte, podríem dir balsàmic, tant en els individus que ofereixen el seu temps a canvi de res com en els receptors d’aquest temps. Els psicòlegs ja fa temps que parlen dels beneficis emocionals de donar, més que no pas els de rebre. Però, és clar, aquells que obtenen els guanys, ja sigui en forma de menjar, classes, acompanyament o d’altres, queden per sempre agraïts de la tasca duta a terme.

El voluntariat de Creu Roja està composat per un 57% de dones i un 43% d’homes. El grup d’edat més nombrós és el de persones d’entre 21 i 30 anys (un 27%), seguit del grup de 31 a 40 anys (un 24%). Pel que fa al nivell d’estudis un 44% té estudis superiors o de postgrau i un 42% formació professional de grau mitjà o superior. També podem dir que el 21% del voluntariat és estudiant. Les activitats en les quals Creu Roja ofereix més oportunitats per fer voluntariat són les d’atenció a persones refugiades, immigrants, majors i infància, així com en activitats de socors i emergències i a Creu Roja Joventut.

I és aquesta faceta del Voluntariat la que ajuda a tirar endavant el món i a moure les persones. Cada any se celebren arreu del territori actes que fan referència a aquesta efemèride. Nosaltres ho fem cada dia. Cada dia que els nostres projectes continuen ajudant i millorant la vida de persones que, per les circumstàncies que siguin, han quedat al marge de la societat.

La tasca dels voluntaris no té preu i per aquest motiu creiem que encara és molt desconeguda per una gran part de la població. Des d’aquí fem una crida a tothom qui hi estigui interessat i es vulgui afegir a aquest vaixell de la voluntat que ara porta per lema: “Cada cop més a prop de les persones.”

tracking